Присвячене цьому продукту і незвичайне гастрономічне свято – День українського сала, яке ми відзначаємо щороку 27 серпня.
Чим корисне сало?
Поряд із великими обсягами власного виробництва цього популярного продукту зростає і його імпорт до нашої країни. Так, лише за перший квартал цього року в Україну було доставлено 5 тисяч тонн висококалорійного сала з Польщі, Німеччини, Іспанії та інших держав на загальну вартість близько 10 мільйонів доларів, яке зміцнює імунітет і очищає кровоносні судини.
Згадка в літературі
Свиня зазвичай асоціюється з чимось брудним, неохайним, з ненажерливістю, безпардонністю, невдячністю і навіть з нахабством: посади свиню за стіл, то вона й ноги на стіл. А влаштувати комусь неприємність означає не що інше, як підкласти свиню.
У той самий час можна навести багато прикладів, коли свиня викликала приплив натхнення у діячів мистецтва та літератури. Так, Микола Гоголь назвав свою малоросійську повість не інакше як «Дикий кабан». А буру свиню, яку пропонував Іван Іванович в обмін на рушницю Івану Никифоровичу, назвав не інакше як славною.
Героями казок Андерсена стали свинопас і свиня-скарбничка. Англійський фольклор прославився на весь світ завдяки трьом поросятам: Ніф-Ніфу, Наф-Нафу та Нуф-Нуфу.
Оригінальні рецепти із сала
Вареники з салом
Свіже несолоне сало – 200 грамів, кисле молоко або кефір – 500 мілілітрів, сода – 1 чайна ложка, сіль – 1 чайна ложка, яйце -1 штука, цибуля – 1 штука, борошно – 1 кілограм (кількість може варіюватися), лавровий лист, перець горошком – за смаком.
- У теплий кефір додати соду, перемішати й дати постояти 5-7 хвилин. Потім вилити кефір у просіяне борошно, додати яйце та сіль. Замісити дуже м’яке тісто. Залишити його в теплі на 20 хвилин. Під час роботи можна підсипати борошно, тому кількість борошна приблизна.
- Далі нарізати 150-200 грамів сала дрібними кубиками й витопити його у товстостінній сковороді. Шкварки видалити, а в рідину, що утворилася, додати 3-5 столових ложок борошна і дрібку солі. Смажити на слабкому вогні, інтенсивно помішуючи, поки не вийде розсипчаста суміш пісочного кольору. Начинка готова. Для засмажки обсмажити сало з цибулею до золотистого кольору. За смаком можна додати спеції або замінити сало на вершкове масло.
- Сформувати вареники з приготованого тіста і начинки. Тісто під час варіння збільшується в об’ємі. Додати в каструлю лавровий лист і перець горошком для аромату. Відварити вареники в киплячій підсоленій воді протягом трьох хвилин після того, як вони спливуть на поверхню. Готові вареники вийняти і змастити засмажкою. Подавати гарячими зі сметаною.
Зелене сало
Сало – 500 грамів, кріп – невеликий пучок, часник – 2-3 зубчики, сіль – 1 чайна ложка, перець – 0,5 чайної ложки.
Помити і обсушити кріп, перекрутити разом із салом через м’ясорубку. Додати до отриманої маси сіль і перець, добре вимішати до однорідності. Розкласти суміш у посудини. Частину, яку плануєте їсти відразу, зберігайте в холодильнику як намазку для хліба. Іншу частину можна зберігати в морозилці. Зелене сало чудово підходить для смаження омлету або картоплі.
З чим поєднується сало при засолці?
Для приготування сала і шпику найкраще підійдуть такі приправи: часник, коріандр, паприка, кмин, червоний перець, базилік, лавровий лист.
Підготували Віктор Мамонтов і Анастасія Єпур