Статті

Як мирно узгодити межі земельної ділянки із сусідами

Однак при оформленні документів з’ясувалося, що межі їхніх ділянок за конфігурацією не співпадають. Читачка зверталася до землевпорядника, який пояснив, що зараз виміри точніші, ніж в той час. Пенсіонерка запитує, що зараз їй робити.

Доведеться міняти документи

Ви можете письмово звернутися до Держгеокадастру за місцем проживання з метою обстеження ваших із сусідами суміжних ділянок.

Якщо буде виявлено розбіжності, ви повинні з наявними документами на власність будинку та землю звернутися до землевпорядника з метою інвентаризації земельної ділянки. Мають провести обміри належної вам земельної ділянки для уточнення координат і провести додаткові топографічно-геодезичні виміри.

Зверніть увагу, що площа і межа земельної ділянки – різні поняття. Тому потрібно уточнити: площа вашої земельної ділянки збільшилася чи зменшилася саме за рахунок земельної ділянки сусідів. При цьому потрібно з’ясувати, чи немає на вашому подвір’ї самовільних споруд (не зареєстрованих), за рахунок яких може бути збільшена площа користування земельною ділянкою.

Якщо за результатами проведеної інвентаризації буде виявлено, що конфігурація вашої земельної ділянки, яка відображена у державному акті на право власності, не відповідає тим даним, що є на місцевості, документи на право власності доведеться міняти.

Хто відповість за невідповідність?

Додатково зазначу, що ви маєте право в судовому порядку провести земельно-технічну експертизу. Треба з’ясувати, чи відповідають фактичний розмір, площа, конфігурація та межі земельної ділянки наявній документації з землеустрою, якщо ні, то що є причиною такої невідповідності.

На підставі нових документів та висновків ви можете звернутися до державного кадастрового реєстратора із заявою про внесення змін до відомостей Державного земельного кадастру.

Якщо вам буде відмовлено, необхідно звертатися до місцевого суду з заявою.

Відповідно до статті 155 Земельного кодексу України:

  • у разі видання органом виконавчої влади акта, яким порушуються права особи щодо володіння земельною ділянкою, що їй належить, такий акт визнається недійсним;

  • збитки, завдані власникам земельних ділянок внаслідок видання зазначених актів, підлягають відшкодуванню в повному обсязі органом, який видав акт.

Таким чином, у справі ви можете позиватися до органу, який видав акт, зокрема, до міської ради, можете співвідповідачами залучити землевпорядника, інших осіб.

Згідно з частиною 1 статті 21 ЦК, суд визнає незаконним і скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом державної влади, якщо він порушує цивільні права або інтереси.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: належним способом захисту ваших прав є визнання недійсним державного акта на право приватної власності на земельну ділянку, а не його скасування.

Йти до суду доведеться ще раз

Також до суду необхідно звернутися з вимогами, щоб було визнано ваше право власності на земельну ділянку за новими, точними, вимірами.

Подаючи до місцевого суду позовну заяву, обовязково зазначте, чи було порушено ваше право як власника земельної ділянки на вільне користування нею, чи є перешкоди у користуванні власністю, чи є потрібним приведення земельної ділянки до стану, придатного для використання за цільовим призначенням.

Окрім того, важливо з сусідами врегулювати питання щодо нової конфігурації земельної ділянки.

Новое на сайте

  • Статті

Що робити, якщо за живу людину в церкві поставили свічку за упокій

Церква – це не місце, де працюють «магічні принципи». У Церкві не працює закон сліпої…

19/09/2024 19:33
  • Новини

Кизил маринований замінить вам маслини: оригінально, смачно, швидко

Маринований кизил - це не тільки оригінальна закуска, але і чудове доповнення до м'ясних страв…

19/09/2024 18:34
  • Новини

Стосується пенсіонерів: як по відео зв’язатися з Пенсійним фондом

Якщо у вас немає можливості скористатися телефонним зв’язком, то зв'язатися з контакт-центром Пенсійного фону і…

19/09/2024 17:39
  • Новини

Такі перевірки чекають на всіх споживачів: українця оштрафували на 100 тисяч гривень за лічильник

Споживачів попередили про покарання за прилади обліку комунальних послуг. Наразі в Україні відбуваються перевірки –…

19/09/2024 17:02
  • Статті

Експерти прогнозують подорожчання найбільш затребуваної в Україні крупи

Нині у воєнний час ситуація в українській економіці дуже нестабільна. Продукти дорожчають, а деякі стають…

19/09/2024 16:27
  • Статті

Тривоги пенсіонерів: чи можуть зменшити розмір вже призначеної пенсії у зв’язку із зміною закону

Правила нарахування мінімальної пенсії та доплати за стаж справді змінилися.

19/09/2024 15:53