Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧому Церква святкує Різдво Пресвятої Богородиці

Чому Церква святкує Різдво Пресвятої Богородиці

Этот материал также доступен на русском языке
Різдво Пресвятої Богородиці – початок усіх християнських свят. І не тільки тому, що воно перше у церковному новоріччі і з нього починається новий церковний рік.

Це – свято – початок виконання обіцяного Богом порятунку людського роду, адже цього дня народилася Та, яка чудовим способом подарувала світові Спасителя.

Різдво Пресвятої Богородиці святкується Церквою як день всесвітньої радості. У цей світлий день, на межі Старого і Нового заповітів, народилася Преблагословенна Діва Марія, яка за Божественним промислом явилася Матір’ю Спасителя світу, Господа нашого Ісуса Христа.

У Новому Заповіті ми не знайдемо практично нічого про земне життя Богородиці. Євангелія не дають відомостей про те, хто були батьки Діви Марії і за яких обставин вона народилася. Свято Різдва Пресвятої Богородиці засноване на Церковному Переказі.

Існує так зване Протоєвангеліє Якова, написане у II столітті. У ньому ми читаємо, що Марія народилася від благочестивих батьків, Йоакима та Анни. Йоаким був вихідцем із царського роду, а Анна – дочкою первосвященика. Вони дожили до похилого віку і були бездітними. Це було джерелом скорботи для пари і викликало громадський осуд.

Одного разу, коли Йоаким прийшов до Храму, первосвященик не дозволив йому принести жертву Богові, сказавши: «Ти не створив потомства Ізраїлю». Після цього невтішний Йоаким пішов у пустелю для молитви, а Анна залишилася вдома і теж молилася. В цей час їм обом явився ангел і кожному сповістив:

«Господь почув молитви твої, ти зачнеш і народиш, і про потомство твоє говоритимуть у всьому світі». 

Дізнавшись радісну новину, подружжя зустрілося біля Золотих воріт Єрусалиму.

Після цього Анна зачала. Як пише Протоєвангеліє Якова, «пройшли покладені їй місяці, і Анна в дев’ятий місяць народила». Праведники дали обітницю присвятити свою дитину Богу і віддали дочку Марію в Єрусалимський храм, де вона служила до повноліття.

Свято Різдва Богородиці християни почали відзначати лише ближче до V століття. Перші згадки про нього ми читаємо у Константинопольського патріарха Прокла (439-446 роки) і у требнику (богослужбовій книзі) Папи Геласія (492-426 роки). Також про свято пишуть святителі Іоанн Златоуст, Єпіфан та Августин. А в Палестині існує переказ про те, що свята рівноапостольна цариця Олена збудувала в Єрусалимі храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці.

ДО ВІДОМА. Свято Різдва Пресвятої Богородиці відзначають 8 вересня – за новоюліанським календарем та 21 вересня – за юліанським.

За матеріалами православної преси

Вам буде цікаво:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні