Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому при діабеті треба регулярно перевіряти зір та стежити за харчуванням

Чому при діабеті треба регулярно перевіряти зір та стежити за харчуванням

Этот материал также доступен на русском языке
Багато діабетиків не розуміють, навіщо потрібно перевіряти зір, а тим часом цукровий діабет небезпечний для судин очного дна.

Чому при діабеті треба відвідувати офтальмолога

Питання читачки:

– У чоловіка (52 роки) виявили високий рівень цукру в крові. Ендокринолог сказав, що тепер потрібно регулярно перевіряти зір. Це обов’язково?

Відповідає офтальмолог Оксана Вітовська:

– Так. Вашому чоловікові важливо постійно контролювати рівень цукру в крові, стежити за тиском, а також час від часу перевіряти зір. Відразу після того, як було встановлено діагноз «цукровий діабет», пацієнт повинен прийти до офтальмолога, щоб лікар оцінив стан сітківки. Якщо порушень немає, достатньо спостерігатися раз на півроку або навіть рік.

Багато діабетиків не розуміють, навіщо потрібно перевіряти зір. Цукровий діабет, який є небезпечним для судин очного дна, рідко виникає сам по собі. Як правило, у людини є інші супутні патології, зокрема гіпертонічна хвороба, яка теж вражає судини.

Пошкодження дрібних судин очного дна призводить до нестачі кисню (гіпоксії). У мозок надходить сигнал про нестачу живлення, і організм починає утворювати нові судини. Але вони відрізняються за будовою (їхні стінки менш щільні), гірше функціонують, а також з’являються не там, де мають бути.

Через це виникають крововиливи в склоподібне тіло та сітківку (тонкий шар нервової тканини). Відбувається її набряк. В результаті розростається сполучна тканина (проліферація) і може відбутися відшарування сітківки. Якщо вчасно не допомогти, людині загрожує сліпота.

За матеріалами fakty.ua

Що приймати при діабеті?

Для людей, які страждають на цукровий діабет, ключовим пунктом є харчування, а в харчуванні – споживання різноманітної здорової їжі всіх груп продуктів.

Гречка

У склянку кефіру висипати 1-2 столові ложки пропущеної через кавомолку гречаної крупи, ретельно перемішати і випити. Вживати вранці та ввечері за 30 хвилин до їди. Курс – не менше 3 місяців.

Льон

Приймати в чистому вигляді насіння льону: по 1 чайній ложці сухого насіння вранці та ввечері (запивати водою). Можна також приймати слизовий настій насіння: 3 чайні ложки насіння на 1 склянку холодної кип’яченої води, настояти 3 години, помішуючи. Пити перед сном.

Липа

Взяти 2 столові ложки сухих квіток липи серцеподібної на 2 склянки окропу. Настоювати 1 годину, процідити. Пити як чай у гарячому вигляді.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні