Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаГрошіНаша історія:  що зображено на звороті української гривні

Наша історія:  що зображено на звороті української гривні

Этот материал также доступен на русском языке
Другого вересня ми відзначатимемо день народження гривні. Саме в цей день 28 років тому стартувала грошова реформа: карбованці замінили національною валютою – гривнею.

Чи звертали ви увагу, що на зворотному боці кожної гривні зображено пам’ятки та знакові місця України? Тож давайте розберемося, що саме там зображено.

1 гривня

На реверсі (зворотний бік) купюри номіналом 1 гривня зображено град Володимира, який було засновано наприкінці X століття князем Володимиром Великим. Це укріплення стало центром політичного, економічного та культурного життя Київської Русі, символізуючи могутність і велич давнього Києва.

Цікавий факт. На 1 гривні 1992 року було зображено Херсонес Таврійський (сучасний Севастополь). Античне місто, засноване греками в IV столітті до нашої ери, було великим торговельним, культурним і політичним центром. Херсонес внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Нажаль, російські окупанти навмисно пошкодили пам’ятку.

2 гривнї

Купюра номіналом 2 гривні містить зображення собору Софії Київської, однієї з найвідоміших пам’яток Київської Русі. Зведений у XI столітті за правління князя Ярослава Мудрого, він став символом духовного розвитку держави. В соборі збереглася унікальна мозаїка Богоматері Оранти з піднятими вгору руками, що символізує молитву за весь народ. Існує легенда: доки образ зберігається в соборі – Київ та Україна будуть непереможними.

5 гривень

На звороті купюри номіналом 5 гривень зображено Іллінську церкву в Суботові, що в Черкаській області. Вона пов’язана з історією національно-визвольної боротьби, адже саме тут був похований Богдан Хмельницький. За легендою, на стінах церкви збереглися сліди від шабель та куль тих часів. Також церква є архітектурною пам’яткою часів Гетьманщини, яка збереглася майже без змін.

10 гривень

Зображення Києво-Печерської лаври на купюрі номіналом 10 гривень нагадує про значення цього духовного центру, заснованого в 1051 році. Лавра стала важливим релігійним і культурним осередком Київської Русі, а згодом і всієї України. Саме в ній було створено один з найдавніших літописів — «Повість минулих літ».

20 гривень

На купюрі номіналом 20 гривень зображено Львівський оперний театр. Він є одним із символів культурного життя України. На сцені театру грали та співали видатні люди цього та минулого століття, наприклад, Соломія Крушельницька. Його було збудовано в 1897-1900 роках архітектором Зиґмунтом Ґорґолевським. Під театром збереглися тунелі та будівлі середньовічного міста Лева.

50 гривень

Будівля Центральної Ради Української Народної Республіки, зображена на купюрі номіналом 50 гривень, символізує важливий етап в історії України. Заснована в 1917 році, Центральна Рада стала першим органом, який 22 січня 1918 року проголосив незалежність УНР. До речі, будівля частково зберегла інтер’єр того часу.

100 гривень

На купюрі номіналом 100 гривень зображено Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Заснований у 1834 році як Київський університет Святого Володимира, університет підкреслює значення освіти і науки для розвитку країни. В його стінах навчалося багато видатних особистостей, серед яких сам Тарас Шевченко та лауреати Нобелівської премії. До речі, за легендою, червоний колір будівлі приносить удачу студентам під час іспитів.

200 гривень

На купюрі номіналом 200 гривень зображено Башту Луцького замку. Вона є одним із найстаріших і найзначніших оборонних комплексів країни. Історія башти налічує понад тисячу років, і вона тісно пов’язана з видатною українською поетесою Лесею Українкою, яка провела частину свого дитинства в Луцьку.

500 гривень

На купюрі номіналом 500 гривень зображено Києво-Могилянську академію, одну з найстаріших і найзначніших освітніх установ України та Східної Європи. Заснована в 1615 році, академія була важливим центром культурного і наукового життя. Викладання було за європейською системою, що включало гуманітарні науки, філософію, теологію та математику.

1000 гривень

На купюрі номіналом 1000 гривень зображено Президіум Національної академії наук України, заснованої в 1918 році. Президіум є вищим керівним органом академії, відповідальним за координацію наукових досліджень. В НАНУ працювали і працюють багато видатних вчених, зокрема Володимир Вернадський, один з її засновників.

Нагадаємо, що дізнатися про те, кого зображено на українських грошових знаках, ви можете у нашій рубриці “Відомі люди на монетах”.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні