Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк мають нараховувати пенсію за втратою годувальника - роз'яснення юриста

Як мають нараховувати пенсію за втратою годувальника – роз’яснення юриста

Этот материал также доступен на русском языке
Закони прописують стандартні ситуації, але життя варіативніше. Тому часто виникають питання, пов'язані з нарахуваннями пенсії щодо втрати годувальника.

 «У березні 2023 року перейшла з пенсії за віком на пенсію за втратою годувальника. Коли пенсію отримував чоловік, то йому доплату за понаднормовий стаж рахували за кожен рік, відпрацьований понад 25 років. А коли мене перевели на його пенсію, то доплату почали рахувати вже за кожен рік, відпрацьований понад 35 років. Пояснили тим, що це новий вид пенсії, обчислений вже за новими правилами. Я звернулася ще раз і мені все-таки 10% за понаднормовий стаж чоловіка повернули.

Але якщо це нова пенсія, то я вважаю, що треба брати вже цю доплату за новими правилами, відштовхуючись від 35 років стажу. При цьому, якщо це нова пенсія, то для обчислення треба брати і нову середню зарплату по країні, за три попередні роки, тобто за 2020-2022 роки. Поясніть будь-ласка, як має бути згідно з чинним законодавством?»

Людмила, Київська обл.

Скільки платять за понаднормовий стаж?

Нагадаємо, що за кожен повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1% розміру пенсії, але не більш як на 1% від прожиткового мінімуму. Ця норма діє для тих, хто пішов на пенсію після 1 жовтня 2011 року. Для тих, хто пішов раніше, застосовуються старі норми: понаднормовий стаж рахується за кожен повний рік понад 25 років для чоловіків і 20 років для жінок.

Також нагадаємо читачам, що пенсія у зв’язку з втратою годувальника обчислюється в розмірі 50% від пенсії за віком годувальника.

Очевидно, що ваш чоловік пішов на пенсію давно і йому рахували доплату за понаднормовий стаж за старими правилами (за кожен рік – понад 25 років). А от коли ви переходили на його пенсію, то діяли вже нові правила. За таких обставин вважаємо, що спочатку при переведенні вас на пенсію у зв’язку з втратою годувальника Пенсійний фонд діяв правильно, застосувавши вже нові норми. А от чому вони вирішили потім змінити своє рішення і перерахувати вашу пенсію, збільшивши розмір доплати за стаж чоловіка – нам невідомо. Можливо, це зроблено помилково.

Яку середню зарплату враховують?

Що стосується показника середньої зарплати, що враховується для обчислення пенсії, то вона за будь-яких обставин в цьому разі залишається старою. Це передбачено статтею 45 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Там зазначено, що при переведенні з одного виду пенсії на інший застосовується показник середньої зарплати, який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії. Тобто при переході з одного виду пенсії на інший показник середньої зарплати зазвичай залишається незмінним.

Нагадаємо, що, згідно зі статтею 40 вказаного Закону, при первинному призначенні пенсії застосовується показник середньої зарплати по Україні за три роки, що передують року звернення по призначення пенсії. Але ще раз наголошуємо, що при переході на інший вид пенсії цей показник не змінюється (за рідкісними винятками).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні