Неділя, 15 Вересня, 2024
ГоловнаПільгиДіти війни: на яку допомогу та пільги можуть розраховувати українці

Діти війни: на яку допомогу та пільги можуть розраховувати українці

Этот материал также доступен на русском языке
Статус дітей війни та пільги, що їм надаються, визначаються відповідно до статті 5 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», редакція від 20.01.2018.

До редакції звернулася Надія Бабій з Вінницької області. Читачка розповіла, що у неї є посвідчення дитини війни, до того ж вона має інвалідність першої групи Б. Пенсіонерка просить роз’яснити, які вона має пільги.

Надбавка до пенсії та пільга на комуналку

Відповідно до статті 5 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», редакція від 20.01.2018, дітям війни надаються такі пільги:

  • право на переважне залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників;
  • використання чергової відпустки у зручний час;
  • одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати строком до двох тижнів на рік;
  • виплата допомоги з тимчасової непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;
  • першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва;
  • право на 25-відсоткову знижку при платі за користування комунальними послугами (газом, електроенергією тощо) у межах норм споживання за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує 4240 гривень.

А відповідно до статті 6 зазначеного Закону, дітям війни (крім тих, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») до пенсії виплачується надбавка в розмірі 66,43 гривні.

 Якщо маєте інвалідність

Щодо пільг читачки, як особи з інвалідністю, то відповідно до статті 38 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», редакція від 01.01.2024, особам з інвалідністю надаються безоплатно або на пільгових умовах:

  • допоміжні засоби реабілітації (засоби для пересування, протезні вироби, сурдотехнічні засоби, мобільні телефони тощо);
  • вироби медичного призначення (протези очей, зубів, щелеп, окуляри, слухові та голосоутворювальні апарати, ендопротези, сечо- та калоприймачі тощо);
  • автомобілі, візки колісні з електроприводом – за наявності відповідного медичного висновку.

Пільги на ліки

Особи з інвалідністю, які отримують пенсію, що не перевищує мінімального розміру, мають право на безоплатне придбання лікарських засобів за рецептами у разі амбулаторного лікування.

Особи з інвалідністю першої і другої груп мають право при амбулаторному лікуванні на придбання лікарських засобів за рецептами лікарів з оплатою 50 відсотків їх вартості.

Пільги на проїзд у транспорті

Відповідно до статті 38-1, особи з інвалідністю першої та другої груп і особи, які супроводжують осіб з інвалідністю першої групи (не більше однієї особи), мають право на безоплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім таксі).

Особи з інвалідністю та особи, які супроводжують осіб з інвалідністю першої групи (не більше однієї особи), мають право на 50-відсоткову знижку вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, морського, внутрішнього водного та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня.

***

Тож якщо ви маєте потребу у вищеперелічених пільгах, зверніться до органів соціального забезпечення за місцем проживання.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні