Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаПільгиЗ яких причин можуть відмовити в субсидії та що зробити для її...

З яких причин можуть відмовити в субсидії та що зробити для її отримання

Этот материал также доступен на русском языке
Житлова субсидія розраховується на усіх членів домогосподарства. На осіб зі складу домогосподарства розраховуються соціальні норми житла і їх доходи враховуються під час призначення житлової субсидії.

До редакції звернулася Ольга Заводовська з Тернопільської області. Читачка розповіла, що після смерті чоловіка вступила у спадщину в рівних частинах з пасинком, який живе окремо. Пенсіонерка хотіла отримати субсидію, але їй було відмовлено на підставі того, що її невістка має дві квартири. Читачка хоче розібратися, що їй робити.

Якщо рідні з вами не проживають

Відповідно до пункту 24 Постанови КМУ № 848*, житлова субсидія розраховується на усіх членів домогосподарства. До складу домогосподарства включаються всі особи, зареєстровані в житловому приміщенні, крім тих, хто перебуває за кордоном понад 60 днів на день призначення житлової субсидії. На осіб зі складу домогосподарства розраховуються соціальні норми житла і їх доходи враховуються під час призначення житлової субсидії.

Але згідно з пунктом 25, у разі коли кількість осіб, які фактично проживають в приміщенні, є меншою за кількість зареєстрованих у житловому приміщенні, соціальні норми житла розраховуються на тих, хто фактично проживає. Доходи членів домогосподарства, які зареєстровані в житловому приміщенні, але фактично за цією адресою не проживають, у сукупний дохід домогосподарства не враховуються.

Пунктом 53 передбачено, у разі коли кількість зареєстрованих у житловому приміщенні осіб відрізняється від кількості осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, для призначення житлової субсидії використовуються дані, зазначені у відомостях про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб.

Що робити в такій ситуації

Таким чином, вам необхідно надати до Пенсійного фонду довідку про склад родини і щодо фактичного проживання осіб, на підставі акта обстеження. Ви можете звернутися до виконавчого органу сільської (селищної, міської) ради територіальної громади, щоб отримати цей акт обстеження. Як правило, його складають на підставі наказу Мінсоцполітики №190**. Чим підтвердите, що в квартирі ви постійно проживаєте самі.

Дружина пасинка може також надати довідку, що проживають за іншою адресою, і надати довідку про склад родини, де буде зазначено, що ви з ними не проживаєте.

Ці документи необхідно надати до Пенсійного фонду, щоб було переглянуто питання щодо субсидій.

*Постанова КМУ «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» № 848 від 21.10.1995 р.

**Наказ Мінсоцполітики «Про затвердження форми акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства або фактичного місця проживання особи» №190 від 04.07.2022 р.

Читайте  також:

В Україні вводиться нова субсидія – хто зможе отримати допомогу та які суми виплачуватимуть.

Чи можна не ходити до офісних центрів, а оформити субсидію чи пільги пенсіонеру вдома.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні