Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаРізнеФахівці заспокоюють: навали отруйних комах немає, але обережність не завадить

Фахівці заспокоюють: навали отруйних комах немає, але обережність не завадить

Этот материал также доступен на русском языке
У МОЗ спростували російський фейк про нашестя отруйних павуків в Україні

Нашестя павуків немає

У кінці липня стався випадок укусу каракуртом у місті Болраді Одеської області. Постраждав чоловік. Його доставили до лікарні. Та вже на другий день стан чоловіка покращився. Дійсно ситуація ускладнюється тим, що в Україні зараз відсутня сироватка від укусу каракурта. Однак, це не означає, що лікарі не можуть допомогти постраждалому.

У МОЗ наголосили, що у разі укусу павука важливо звернутися до найближчого медичного закладу. Лікар огляне місце укусу та надасть рекомендації щодо подальшого нагляду чи лікування, враховуючи стан здоров’я постраждалого.

У випадку алергічної реакції на укус та погіршання самопочуття, пацієнта можуть направити до стаціонару для подальшого симптоматичного лікування.

  • КАРАКУРТ – один із найотруйніших павуків. Це єдиний вид павуків в Україні, який може нашкодити здоров’ю.

Це чорні павуки з круглим тілом, розміри яких можуть досягати двох сантиметрів. Самці мають характерний малюнок із червоних плям, оточених білим. Цей вид мешкає на узбережжях, у низинах, біля бур’янів і трави, на городі (якщо після поливу утворилося вологе середовище).

!!! Укус каракурта болісний. Зазвичай людина відчуває дію отрути за 15-30 хвилин, протягом першої години біль віддає в кінцівки або живіт.

Може з’явитися пітливість, нудота, підвищена температура, утруднене дихання, біль у м’язах, головний біль та судоми.

  • ТАРАНТУЛ – найбільший павук в українській фауні, який може зустрітися людині у полі, на городі, пасовищі, узбіччі дороги.

Вони риють у землі нірки, іноді до метра глибиною, які вистилають павутиною.

!!! Як і інші павуки, тарантули не нападають першими. Укус тарантула можна порівняти з укусом бджоли. Він не є смертельно небезпечним для людини, але може загрожувати алергічною реакцією.

  • ЖОВТОСУМНИЙ ПАВУК має жовте тіло та чорні хеліцери Він не плете сіток і живе у траві.

!!! Кожного літа медики стикаються з двома-трьома випадками укусів цього павука. Хоч його й не вважають небезпечним для людини, але його укус може викликати алергічну реакцію.

Підготовлено за інформацією МОЗ України

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні