Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаРізнеМаловідомі факти: пакт Ріббентропа-Молотова – як ділили Європу Сталін із Гітлером

Маловідомі факти: пакт Ріббентропа-Молотова – як ділили Європу Сталін із Гітлером

Этот материал также доступен на русском языке
У 2009 році Європарламент проголосив 23 серпня Днем пам'яті жертв сталінізму та нацизму. Чому саме ця дата? Цього дня 1939 року, тобто рівно 85 років тому, глави відомств із закордонних справ Німеччини та СРСР підписали так званий Пакт про ненапад.

«Договорняк» Гітлера – Сталіна

Давайте розберемося, що таке пакт? Це договір про мирні відносини між державами, що не перебувають у стані війни між собою. Тобто Пакт Ріббентропа-Молотова фактично був «договірником» Гітлера – Сталіна. Просто підписантами були ці два дипломати. Доповідаючи фюреру про процедуру підписання у Кремлі, Ріббентроп писав: «Сталін та Молотов дуже милі. Я відчував себе, як серед старих партійних товаришів». А на бенкеті на честь підписання цього пакту було алаверди Сталіна: «Я знаю, як німецький народ любить свого фюрера. Тож хочу випити за його здоров’я». Ну ще б пак: вишнею на торт цього договору був секретний додатковий протокол про розмежування між сторонами сфер інтересів у Східній Європі на випадок «територіально-політичної перебудови».

карикатура
@ Олексій Кустовський

Які землі ділили?

Протокол передбачав включення Литви, Латвії, Естонії, Фінляндії, східних «областей, що входять до складу Польської держави» та Бессарабії до сфери інтересів СРСР. Західна частина Польщі була віднесена до сфери інтересів Німеччини.

Після сталінського тосту принесли карту і «вождь усіх народів» улюбленим синім олівцем розмашисто затвердив приєднання «нових земель». Потім це назвали «національно-визвольним походом Червоної армії до Західної України та Західної Білорусі». Він розпочався 17 вересня і, по суті, означав, що СРСР вступив у війну на боці нацистської Німеччини. Вже 23 вересня Червона армія «звільнила» Львів, 27 вересня німці взяли Варшаву. Між командирами передових частин вермахту та Червоної армії було налагоджено обмін офіцерами спецзв’язку. У багатьох «звільнених» окупантами містах (Брест, Гродно тощо) було проведено спільні паради. СРСР 1939 року придбав 52% території Польщі та 30% її населення.

Показово, що підготовка секретної частини пакту відбувалася у СРСР за повного незнання навіть вищого партійного та господарського керівництва країни. Як потім згадував член Політбюро ЦК партії Микита Хрущов, у Сталіна їх зібрали 23 серпня: «Сталін розповів, що відповідно до договору до нас фактично відходять Естонія, Латвія, Литва, Бессарабія та Фінляндія. Щодо Польщі, то Сталін сказав, що Гітлер нападе на неї і зробить своїм протекторатом. Східна частина Польщі, населена українцями та білорусами, відійде до СРСР. Самого договору із Німеччиною я не бачив. Думаю, крім Молотова, Сталіна та деяких причетних до цього осіб із Наркомату закордонних справ його ніхто не бачив».

Після підписання цієї двосторонньої підлості, натягнуті до того радянсько-німецькі відносини демонстративно потеплішали. Союз РСР видав «братському» німецькому уряду майже чотири тисячі німців, зокрема – членів сімей репресованих у СРСР німецьких комуністів, які зробили дурницю, повіривши у свою безпеку у «країні соціалізму». Німці, у свою чергу, раптом терміново полюбили «русиш культуриш»: у берлінських театрах ставили «Ліс» Островського та «Три сестри» Чехова.

***

І на завершення – коротко про те, як склалися долі дійових осіб та виконавців цього пакту. Ну про те, як загнулися Сталін та Гітлер, знають усі. 53-річний Йоахім фон Ріббентроп здох у петлі за рішенням Нюрнберзького трибуналу 16 жовтня 1946 року. А ось В’ячеслав Молотов благополучно двічі очолював зовнішньополітичне відомство СРСР (1939-1949, 1953-1956 роки). Він дав дуба 8 листопада 1986 року у 96-річному віці.

 Читайте також:

Сумні дати історії: скільки тривала Велика війна.

Розвінчуємо радянські міфи: «Матч смерті» – правда і вигадка.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні