Статті

Пенсії в Україні: що змінилося у пенсійному законодавстві за роки Незалежності

У цій статті ми не даємо глибокий аналіз кожного нормативного документу – все це заслуговує на окрему увагу. До того ж, цей перелік далеко не є вичерпним, є ще багато інших нормативів та всіляких підзаконних актів, що регулюють пенсійне забезпечення. Але він дає уявлення, що взагалі відбувається в пенсійному законодавстві.

Де дізнатися про пільги та пенсії чорнобильців

Закон «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» № 796-XII від 28 лютого 1991 року, можна сказати, було ухвалено «заздалегідь». Його підписував Леонід Кравчук, який на той час ще був головою Верховної Ради УРСР. Проте цей закон, що регулює пільги та пенсійне забезпечення для чорнобильців, діє і до сьогодні. Однак постанова КМУ «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» №1210 від 23 листопада 2011 року фактично підмінила собою закон і з того часу здебільшого саме вона регулює питання обчислення пенсій чорнобильців.

Яким був перший пенсійний закон

Закон «Про пенсійне забезпечення» №1788-XII від 5 листопада 1991 року. Тоді це був перший і основний пенсійний закон незалежної України. Пенсії, призначені в радянські часи, були перераховані вже за новими правилами, хоча ці правила багато в чому дублювали старі норми. По факту цей закон діяв з 1992 і до 2004 року, хоча деякі його положення чинні і сьогодні. Ще частину його статей, зокрема щодо призначення пенсій на пільгових умовах (наприклад, за Списками №1 і №2), було продубльовано вже в більш сучасному законодавстві.

Що відомо про пенсійні пільги для прокурорів

Закон «Про прокуратуру» №1789-XII від 5 листопада 1991 року, між іншим, передбачав спеціальні пенсії для працівників прокуратури. Діяв до 2014 року включно, поки не вийшов оновлений Закон «Про прокуратуру» від 14 жовтня 2014 року № 1697-VII. Пенсійні пільги для прокурорів оновлений закон здебільшого зберігає.

Коли скасували спеціальні пенсії для науковців

Закон «Про наукову і науково-технічну діяльність» № 1977-XII від 13 грудня 1991 року передбачав спеціальні пенсії для наукових працівників. Діяв він до 2015 року включно, доки не набув чинності оновлений Закон «Про наукову і науково-технічну діяльність» № 848-VIII від 26 листопада 2015 року. Новий закон спеціальні пенсії для науковців вже не передбачає.

Який закон позбавив депутатів пенсійних пільг

Закон від 17 листопада 1992 року №2790-XII «Про статус народного депутата України», зокрема, передбачав спеціальні пенсії для депутатів. Закон діє і до сьогодні, однак в 2015 році норма про пенсійні пільги для депутатів із нього була вилучена.

Де йдеться про пенсійні привілеї для суддів

Закон «Про статус суддів» №2862-XII від 15 грудня 1992 року, між іншим, передбачав спеціальні пенсії для суддів. Він діяв до 2016 року, доки на заміну не ухвалили Закон «Про судоустрій і статус суддів» від 2 червня 2016 року №1402-VIII. Пенсійні привілеї для суддів збереглися і в оновленому законі.

Який документ регулює правила зарахування стажу, набутого до 2004 року.

Постанова КМУ «Про затвердження Порядку підтвердження наявного стажу роботи для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» №637 від 12 серпня 1993 року регулює більшість правил зарахування стажу (хоч за наявності трудової книжки, хоч без неї), набутого до 2004 року. Цей нормативний документ активно застосовується при призначенні пенсій і сьогодні.

Чому пенсійні пільги для держслужбовців були скасовані

Закон «Про державну службу» №3723-XII від 16 грудня 1993 року визначав право державних службовців на спеціальні пенсії. Наразі закон діє лише частково, бо згодом було ухвалено абсолютно новий Закон «Про державну службу» № 889-VIII від 10 грудня 2015 року. Друга версія закону скасувала право майбутніх держслужбовців на пенсійні пільги. Однак продовжує діяти перехідний період, відповідно до якого частина службовців все ще мають право оформити собі спеціальну пенсію за старими правилами.

Який закон називають пенсійною коституцією

Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» №1058-IV від 9 липня 2003 року. Завдяки цьому закону в 2004 році була проведена поки наймасштабніша пенсійна реформа в Україні. Пенсії, призначені до 2004 року відповідно до згаданого Закону «Про пенсійне забезпечення», були перераховані за абсолютно новою формулою. Новий Закон №1058 фактично є вітчизняною пенсійною конституцією, що визначає принципи, засади і механізми функціонування чинної пенсійної системи призначення, перерахунку і виплати пенсій.

Де дізнатися про порядок зарахування стажу за новими правилами

Постанова правління ПФУ «Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообовʼязкове державне пенсійне страхування» №22-1 від 25 листопада 2005 року – дуже важливий документ. Він був ухвалений у доповнення до описаного перед цим Закону №1058. Цей порядок регулює і питання оформлення документів, і питання зарахування стажу за новими правилами, і багато інших речей, певною мірою доповнюючи сам закон.

Як призначаються пенсії шахтарів

Закон «Про підвищення престижності шахтарської праці» №345-VI від 2 вересня 2008 року передбачає додаткові пенсійні пільги для осіб, які працювали на підземних роботах.

Коли підняли пенсійний вік для жінок

Законом «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» №3668-VI від 8 липня 2011 року було внесено чимало змін до чинного на той час законодавства. Одне з ключових рішень – поступове підняття пенсійного віку для жінок з 55 до 66 років.

Яким документом скасовано більшість видів пенсій за вислугу років.

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» №2148-VIII від 3 жовтня 2017 року попри красиву назву різко підняв кількість стажу, необхідного для призначення пенсій та скасував більшість видів пенсій за вислугу років.

Де йдеться про новий порядок індексації пенсій

Постанова КМУ «Питання проведення індексації пенсій у 2019 році» №124 від 20 лютого 2019 року. Цією постановою затверджено новий порядок індексації пенсій, що застосовується до теперішнього часу.

Коли запровадили вікову надбавку

Постановою КМУ «Деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році» №251 від 01 квітня 2020 року вперше запроваджується вікова надбавка (для осіб віком від 80 років). У подальші роки Кабміном було ухвалено ще низку рішень про доплати і мінімальні пенсійні виплати залежно від віку і стажу людини.

Де дізнатися, як не залишитися без пенсії

Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання обчислення страхового стажу та пенсійного забезпечення» №3674-IX від 25 квітня 2024 року регулює, зокрема, питання зарахування до стажу періодів роботи за межами України та офіційно вводить поняття фізична ідентифікація для всіх пенсіонерів, а не лише для тих, хто має статус внутрішньо переміщених осіб.

PS. У цьому переліку не можемо не згадати про Конституцію України, що була ухвалена 28 червня 1996 року. Відповідно до статті 1 основного закону Україна є соціальною і правовою державою. А в статті 46 зазначено, що пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Формально ця норма дотримується. Закон про бюджет на 2024 рік встановлює прожитковий мінімуму на рівні 2361 гривні – саме таким є розмір мінімальної пенсійної виплати. Проте, навіть у Міністерстві соцполітики визнають, що пенсіонери мають отримувати мінімум 6 тисяч гривень на місяць – це, на думку урядовців, є реальним прожитковим мінімумом*. Отже, в цій частині питання дотримання Конституції є відкритим.

Які закони регулюють нарахування виплат ветеранам

Назва закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» №2262-XII від 9 квітня 1992 року говорить сама за себе: ним визначається коло військових та працівників силових структур, які мають право на пенсію за вислугу років чи по інвалідності, порядок обчислення таких пенсій тощо. Закон продовжує діяти.

А ось Закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» №3551-XII від 22 жовтня 1993 року передбачає чимало пільг для ветеранів війни, зокрема надбавки до пенсії та щорічну разову грошову допомогу. Він чинний. Суттєво посилює пенсійні пільги, передбачені цим законом Постанова КМУ «Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій» №656 від 28 липня 2010 року.

Вас також можуть зацікавити новини:

Однією рукою дають, іншою – забирають: як вам можуть непомітно зменшити пенсію (відео)

Зміни для пенсіонерів у серпні: доплати, ідентифікація та новий закон про стаж (відео)

Новое на сайте

  • Новини

Кизил маринований замінить вам маслини: оригінально, смачно, швидко

Маринований кизил - це не тільки оригінальна закуска, але і чудове доповнення до м'ясних страв…

19/09/2024 18:34
  • Новини

Стосується пенсіонерів: як по відео зв’язатися з Пенсійним фондом

Якщо у вас немає можливості скористатися телефонним зв’язком, то зв'язатися з контакт-центром Пенсійного фону і…

19/09/2024 17:39
  • Новини

Такі перевірки чекають на всіх споживачів: українця оштрафували на 100 тисяч гривень за лічильник

Споживачів попередили про покарання за прилади обліку комунальних послуг. Наразі в Україні відбуваються перевірки –…

19/09/2024 17:02
  • Статті

Експерти прогнозують подорожчання найбільш затребуваної в Україні крупи

Нині у воєнний час ситуація в українській економіці дуже нестабільна. Продукти дорожчають, а деякі стають…

19/09/2024 16:27
  • Статті

Тривоги пенсіонерів: чи можуть зменшити розмір вже призначеної пенсії у зв’язку із зміною закону

Правила нарахування мінімальної пенсії та доплати за стаж справді змінилися.

19/09/2024 15:53
  • Новини

Обов’язково закопайте на грядці сухі чорнобривці: корисний лайфхак від досвідчених городників

Сухі чорнобривці – вкрай потрібна та корисна річ для городників. Розповідаємо, що з ними треба…

19/09/2024 15:21