Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаСпоживачУкраїнцям дають гроші на сонячні станції: що нам пропонують і чи справді...

Українцям дають гроші на сонячні станції: що нам пропонують і чи справді це вигідно

Этот материал также доступен на русском языке
Зростання тарифу на електрику та багатогодинні її відключення спонукають замислитися над використанням альтернативних видів енергії, зокрема, сонячної.  До того ж, держава пропонує гроші на придбання сонячних панелей. Щоправда, в кредит.

Що пропонує держава?

Держава сьогодні пропонує систему кредитування на придбання сонячних панелей, інверторів, які перетворюють постійний струм на змінний, та акумуляторів для ОСББ та ЖБК. Простіше кажучи — на купівлю основного обладнання для монтування на дахах будинків сонячних електростанцій (СЕС). У програмі надання кредитів беруть участь 46 банків.

Державна програма «Доступні кредити 5-7-9» надає можливість взяти кредит до 5 мільйонів гривень на 5 років під 7% річних. Десь 70% цих коштів можливо повернути в межах програми «ГрінДім». У програмах кредитування та «ГрінДім» ОСББ та ЖБК мають право брати участь одночасно, щоб повернути більше власних коштів.

На які будинки розрахована програма?

Скоріше за все, кредитами скористуються ОСББ та ЖБК будинків, побудованих за останні 10-15 років.

Ім буде легше виконати вимоги, які містяться у програмі «ГрінДім.

Наприклад, у разі встановлення сонячної електростанції на даху будинку, необхідно, перш за все, перевірити його надійність. Якщо вона викликає сумніви, провести роботи з укріплення даху за рахунок коштів мешканців. Покриття даху не має містити азбестовмісні матеріали. Для будинку з централізованим опаленням спочатку має бути встановлений індивідуальний тепловий пункт (за кошти самих мешканців чи іншого кредиту). І тоді вже сонячна електростанція повинна складатись із сонячних електричних панелей, гібридного інвертора, акумуляторів, які теж пропонують купити за кредитні кошти.

Ця схема легше реалізується в нових будинках (там дахи в кращому стані та є дахові котельні). А щодо будинків старих серій забудови, де переважно мешкають пенсіонери, ситуація значно складніша. Людям похилого віку буває важко віднайти гроші навіть на ліки та найдешевші продукти харчування. А взятий кредит передбачає суттєве додаткове фінансове навантаження, тягар якого спроможні винести люди з кращим за більшість пенсіонерів матеріальним становищем.

Сонячні панелі для приватних осель

Фахівці вважають, що сонячні панелі краще монтувати у приватних оселях, де вони чудово допоможуть економити електрику. Але це досить вартісне придбання, враховуючи ще необхідність купівлі акумуляторів та інвертора. У 2023-2024 році середня ціна односторонньої панелі розміром 1650х992х35 мм становила 4 043 гривні, а трохи більшої – 1665х1002х35 мм – 4 750 гривень. Двосторонні сонячні панелі забезпечують на 5-30% більшу генерацію електричної енергії. Вони більші за розміром та значно дорожчі.

Панель розміром 2067×1046×46 мм — 13 329 гривень;

панель розміром 2066×1160×35 мм — 8 934 гривні;

панель розміром 1690×1160×35 мм — 7276 гривень.

Однак у серпні почала працювати Програма кредитування під 0% для фізичних осіб, розрахована на придбання сонячних панелей зі системами накопичення електроенергії або вітрових установок. За безвідсотковим кредитом можна звертатися до «Приватбанку», «Ощадбанку», «Укргазбанку», «Сенс Банку», банку «Глобус». У кожного банку свої умови кредитування. Наприклад, у «ПриватБанку» безвідсоткові кредити можуть отримати фізичні особи на купівлю та встановлення сонячних систем енергопостачання (потужністю до 10 кіловат) для приватного будинку загальною площею не більше 250 квадратних метрів. Кредит надають без застави на строк від 1 до 5 років. Сума кредиту становить від 100 до 480 тисяч гривень, авансовий внесок – від 10% від вартості обладнання. З умовами кредитування інших банків можна ознайомитися, звернувшися до найближчого відділення.

***

Перед прийняттям рішення про взяття кредиту ще раз все прорахуйте. Держава компенсує відсоткові ставки, але сам кредит повертати вам. А це немалі гроші. Краще все це спочатку добре пропрацювати з юристом.

Якщо є питання

Щодо питань установлення онячних батарей можна звертатися на урядову «гарячу лінію» 15-49.

Консультації надають безкоштовно і цілодобово.

Читайте також:

Терміново зробіть це, щоб не платити зайві гроші за електрику

В Україні встановили новий “нічний” тариф на електроенергію: скільки доведеться платити.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нульовий кредит на сонячні станції: що змінилося за умов, які пропонують банки (відео)

Держава допоможе українцям поставити сонячні панелі: що пропонує уряд (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні