Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаДозвілляІгри античності: якою була перша Олімпіада давнини

Ігри античності: якою була перша Олімпіада давнини

Этот материал также доступен на русском языке
Як і коли проходила перша Олімпіада давнини, тобто, взагалі, перша Олімпіада?

Фінішували тридцять треті Олімпійські ігри у Парижі. В одній із публікацій, що передували початку цієї Олімпіади, «На пенсії» розповіла про відродження П’єром де Кубертеном Олімпійських ігор, про перші ігри сучасності.

А як і коли проходила перша Олімпіада давнини, тобто, взагалі, перша Олімпіада?

Олімпіади проводили на честь Зевса

Перша Олімпіада була проведена у 776 році до нашої ери у Стародавній Греції, в Олімпії – це містечко на півдні Греції. Достовірно дата тих ігор невідома, але перша письмова згадка датована цим роком. Олімпіади також мали велике релігійне значення, адже проводилися на честь Зевса, головного грецького бога. Ігри тоді проводилися кожних чотири роки. Цей період отримав назву Олімпіади та використовувався для системи літочислення: відлік часу проводився в Олімпіадах, а не у роках. Тривалість Олімпіади – 5 днів. Участь могли брати лише вільні чоловіки, які представляли різні поліси (міста) Греції. Заміжнім жінкам заборонялося бути присутніми на змаганнях, за винятком жриць богині Деметри.

Про що говорять легенди

Олімпіади оповиті легендами. Згідно з однією з них, правив там садюга – бог Кронос. Він боявся прийняти смерть від руки одного зі своїх дітей і тому пожирав їх новонародженими. Його дружина Рея, народивши чергового сина, подала горе-таткові загорнутий у пелюшку камінь, який той благополучно зʼїв. Новонароджений Зевс виріс і поквітався з Кроносом: вступив із ним у смертельний бій і вбив його. А далі – з утроби батька-пожирача вийшли численні брати та сестри Зевса, які згодом теж працевлаштувалися богами. На честь цієї події Зевс заснував чесні змагання сильних, спритних та сміливих, названі згодом Олімпійськими. Проводилися вони в красивому місці: дубовий гай, при ньому храм Зевса, а при храмі – місце для змагань.

Інша легенда розповідає, що засновником Олімпійських змагань є син Зевса – Геракл. Саме в цьому місці він здійснив один зі своїх подвигів – вичистив горезвісні стайні царя Авгія (коні там 100 років гадили). І на честь перемоги над величезною купою гною, яку він раціоналізаторськи вимив, змінивши русло річки, організував перші змагання.

Все починалося з бігу

Спочатку програма обмежувалася стадіодромом – бігом на один стадій (174,5 метри).

Потім вона стала розширюватися: були введені змагання у бігу на два стадія, біг на 24 стадія, біг із озброєнням, потім з’явилося п’ятиборство – пентатлон (біг, стрибки, метання диска та списи, боротьба) кулачний бій, перегони на колісницях. Хоч як би не розширювалася програма Олімпійських ігор, найбільш шанованим залишався біг на один стадій.

Як нагороджували переможців?

Переможцю у стадіодромі надавалося право запалити вогонь на вівтарі Зевса. Головною нагородою переможцю служила оливкова гілка.

Її зрізали золотим ритуальним ножем із старого дерева, яке, як вважалося, посадив Геракл. Ім’я атлета висікалося на мармуровій плиті, а особливо видатним споруджували пам’ятники. А ще мешканці міста, яке представляв переможець, вручали йому дорогі подарунки, звільняли від податків, надавали безкоштовне місце у театрі.

***

Підкреслимо, що під час Олімпійських ігор оголошували «священне перемир’я». Ігри реально сприяли зміцненню миру між містами-полісами. За час існування стародавніх Олімпіад (776 до нашої ери – 393 рік нашої ери) всього було проведено 293 олімпійських змагання.

Тільки факти

Якщо світ остаточно не збожеволіє і не знищить сам себе, то наступні, тридцять четверті, літні Олімпійські ігри прийме американський Лос-Анджелес. А поки давайте подивимося, скільки медалей наша країна виборола на літніх Олімпійських іграх за роки незалежності?

Коли?

Де?

Золото

Срібло

Бронза

1996 рік

Атланта (США)

9

2

12

2000 рік

Сідней (Австралія)

3

10

10

2004 рік

Афіни (Греція)

8

5

9

2008 рік

Пекін (Китай)

7

4

11

2012 рік

Лондон (Великобританія)

5

4

10

2016 рік

Ріо-де-Жанейро (Бразилія)

2

5

4

2020 рік

Токіо (Японія)

1

6

12

Щодо паризьких результатів цього року, то Україна не те, що може, а просто зобов’язана пишатися перемогами наших спортсменів.

Це три золоті медалі (найкращий результат за 12 років), пʼять срібних, чотири бронзові. Так що віват українським олімпійцям!

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні