Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаГрошіТрудове каліцтво: що береться до уваги при нарахуванні виплат

Трудове каліцтво: що береться до уваги при нарахуванні виплат

Этот материал также доступен на русском языке
Людина має право на перерахунок відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, зі збільшенням мінімальної заробітної плати.

“Я інвалід ІІ групи внаслідок трудового каліцтва з 1986 року (безстроково). Моя заробітна плата на момент отримання інвалідності складала 500 радянських рублів. Отже, при втраті працездатності 60% мені належала щомісячна виплата зі втрати працездатності в розмірі 300 рублів (500х60%).

У 2001 році було організовано Фонд соцстрахування від нещасних випадків на виробництві і завод туди передав справу з виплати збитку від втрати працездатності. При цьому була допущена помилка в розрахунку: замість 500 рублів поставили 500 гривень, тобто не перерахували рублі в гривні. І ось у мене виникає питання, який коефіцієнт перерахунку рубля в гривню?

Я звертався зі заявою на завод, але керівництво її проігнорувало. Порадьте, до кого можна звернутися в цій ситуації, щоб добитися справедливого розрахунку.”

Олександр Нагорний, м. Одеса (лист надійшов на електронну пошту)

Куди звертатися, щоб виправити помилку?

На сьогодні функції колишнього Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві передані до Пенсійного фонду. Отже, бажано звернутися з письмовою заявою до Пенсійного фонду, щоб вони надали інформацію як і на підставі яких документів розрахована виплата. Якщо дійсно є помилка, і її зробили на заводі, тоді треба вимагати нову довідку про зарплату. Хоча і так очевидно, що ви не могли отримувати в 1986 році зарплату в гривнях. Якщо керівництво заводу ігнорує ваші письмові запити, то можна, наприклад, звернутися до Держслужби з питань праці, щоб вони вплинули на керівництво заводу. До управління інспекційної діяльності в Одеській області можна звернутися за телефоном (048) 705-40-79, або написати електронного листа на адресу: [email protected].

Про розмір страхових виплат

Далі наведемо трохи інформації зі законодавства щодо осіб, яким встановлено інвалідність внаслідок профзахворювання або трудового каліцтва. На відміну від звичайної пенсії по інвалідності таким особам щомісячні страхові виплати втраченої заробітної плати (так колись називався регрес) – встановлюються відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, виходячи зі середньомісячної заробітної плати потерпілого перед настанням страхового випадку. Мінімальний розмір призначеної щомісячної виплати потерпілому в перерахунку на 100% втрати працездатності не може бути меншим мінімальної заробітної плати. Максимальний розмір не повинен перевищувати чотири мінімальні заробітні плати. Нагадаємо, що станом на квітень 2024 року мінімальна зарплата в Україні становить 8 тисяч гривень.

Відповідно до постанови Кабміну №1266* в багатьох випадках мова йде про зарплату за останні 12 місяців роботи перед настанням нещасного випадку. Вона розраховується за формулою, схожою до звичайних пенсій. Індивідуальний коефіцієнт зарплати множиться на середньомісячну заробітну плату по країні.

Про особливості розрахунку

У таких випадках питання перерахунку рублів у гривні, зазвичай, не стоїть. Спочатку визначається індивідуальний коефіцієнт зарплати шляхом поділу зарплати людини на середню зарплату по країні у відповідні роки. Наприклад, якщо у вас була зарплата у 1986 році 500 рублів, а середня зарплата в ті часи становила 179 рублів, то ваш індивідуальний коефіцієнт становитиме 2,7933 (500:179). Потім цей коефіцієнт множиться на більш сучасний показник середньої зарплати по Україні в гривнях.

Проте згаданий порядок має важливу примітку: у разі подання довідки про заробітну плату за період до 1 січня 1992 року, під час обчислення коефіцієнта заробітної плати середня заробітна плата за рік у відповідному періоді вважається середньомісячною заробітною платою по Україні за відповідний рік. За таких обставин вам, можливо, взагалі не треба брати нову довідку і пенсію мають рахувати просто зі середньої зарплати по Україні. Тому слід все-таки переконатися, як саме обчислюються ваші страхові виплати на сьогодні.

Якщо документи не збереглися

На останок додамо, що у разі, коли документи про заробітну плату не збереглися (можливо, тому вас ігнорують на підприємстві), середня заробітна плата обчислюється, виходячи з розміру середньої заробітної плати, що склалася на час звернення за відповідною професією (посадою). Якщо на підприємстві вже відсутня відповідна професія (посада), то середня заробітна плата обчислюється, виходячи з розміру середньої заробітної плати за аналогічною професією (посадою), що склалася на підприємстві на час звернення (але не менше розміру мінімальної зарплати).

*Постанова «Про обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообовʼязковим державним соціальним страхуванням» №1266 від 26 вересня 2001 року.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні