Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаРізнеЛіворукі люди - геніальні чи хворі: що відрізняє шульгів від правшів

Ліворукі люди – геніальні чи хворі: що відрізняє шульгів від правшів

Этот материал также доступен на русском языке
Ліворукість вважають переважно вродженою індивідуальною особливістю людей, в яких права півкуля мозку домінує над лівою.

Чому так відбувається, чим особливе життя людей з домінуючою лівою рукою спеціально для «На пенсії» розповіла практикуюча психологиня Оксана Фігурська.

Чому люди пишуть лівою рукою?

За результатами досліджень, 90% населення землі є праворукими. У рідкісних випадках люди здатні однаково добре використовувати обидві руки. Таке явище називають амбідекстрією. Воно може бути як генетично зумовлене, так і треноване.

  • Жодна теорія достеменно не пояснює, чому праворуких більше, ніж ліворуких. Така особливість часто є спадковою. Втім, є теорія, за якою до ліворукості призводить надмірна кількість тестостерону, коли формується плід. За цією гіпотезою, чоловічий статевий гормон у якийсь момент гальмує розвиток лівої півкулі головного мозку, і її функції частково переходять до правої. А ми знаємо, що за роботу правої руки відповідає ліва півкуля, а лівої – права, – пояснює психологиня.

За її словами, у лівій півкулі також розташований мовний центр. Тому шульги, як правило, починають розмовляти пізніше. Це відзначають логопеди.

Як ставилися до шульгів у різні часи?

У різні історичні періоди люди по-різному ставилися до ліворуких. Наприклад, у Стародавній Греції вважали, що шульги мають певну спорідненість із богами і приносять щастя. А в Середньовічній Європі не відзначалися толерантністю до таких людей і підозрювали їх у змові з дияволом. За радянських часів дітей, в яких виявляли домінуючу ліву руку, перевчали. Насамперед, це стосувалося письма у школі, а також тримання ложки і виделки під час їжі.

  • Мій брат – лівша. Колись вчителька змушувала його в школі писати правою рукою, а він приходив додому і виконував домашнє завдання лівою. У результаті навчився писати двома руками, навіть двома руками одночасно, – зауважує Оксана Фігурська.

Вона додає, що практика перенавчання дуже шкідлива і суперечить законам природи. Це може призвести навіть до затримки розвитку дитини.

Спрогнозувати з великою часткою ймовірності, яка рука буде домінуючою, можна ще коли дитина в утробі матері. Під час УЗД лікар звертає увагу на те, скільки рухів робить дитина і якою рукою чи ногою більше. Потім батьки можуть зауважити, якою рукою маля витягує пустушку з рота частіше тощо.

Ліворукі люди більш схильні до творчості

  • Ліворукі люди через особливість роботи мозку більш емоційні, у них чудово розвинене образне мислення і сприйняття мистецтва. Часто шульга може віртуозно грати на музичних інструментах. У таких людей проявляється нестандартний підхід до вирішення різних завдань, до розв’язання проблем. За статистикою, лівшам важче даються точні науки, проте вони на крок попереду у мистецтві і спорті. Тут їм допомагає вищий рівень збудливості, що дає хорошу реакцію, – каже експертка.

Ще одна особливість: людина, в якої права рука домінуюча, не навчиться писати лівою рікою, а шульга може навчитися писати і лівою, і правою. На цьому акцентує увагу психологиня, коли на консультацію з ліворукими дітьми приходять батьки.

  • Я працюю у ліцеї і спілкуюся з батьками майбутніх першокласників. І бувають ситуації, коли приходять із такою дитиною бабуся чи дідусь і кажуть, що намагаються перевчити. Я завжди прошу цього не робити. Пояснюю, що це для дитини стрес. Навпаки рекомендую розвивати за допомогою нейрогімнастики (комплекс тілесно-орієнтованих вправ, які дозволяють через тіло мʼяко впливати на роботу мозку, – авт.) обидві руки і обидві півкулі мозку. Є багато спеціальних вправ, які цьому сприяють. Можна, наприклад, одночасно малювати двома руками однакові або різні зображення. Можна виконувати певні рухи в повітрі руками тощо, – зауважує Оксана Фігурська.

Вона також наводить приклад відомих людей, які, виявляється, також були шульгами. Це – Альберт Ейнштейн, Юлій Цезар, Людвіг ван Бетховен, Мікеланджело. Серед ліворуких також Джулія Робертс і Білл Гейтс. Історії успіху цих людей можуть надихати дітей, а їхніх батьків, бабусь і дідусів мотивуватимуть не перевчати своїх чад.

Як живеться шульзі у світі праворуких?

Щоб життя ліворукої людини було комфортнішим, розроблено спеціальні товари для шульг. Серед найпопулярніших – ручки, олівці, ножі, ножиці. Вони дещо відрізняються зовнішнім виглядом та мають спеціальні конструкції, часто вигнуту форму.

  • Головне прийняти той факт, що з такими людьми все гаразд. Не треба нічого змінювати. У ліворуких людей може виникнути в якийсь момент відчуття, що з ними щось не так. Насправді, все чудово. Це – особливість,  не більше. У деяких випадках навіть може бути перевагою. Пам’ятаймо, що кожна людина – індивідуальність. Сприймаймо і себе, і тих, хто поруч, такими, як є, – підсумовує психологиня.

НАША ДОВІДКА. 13 серпня світова спільнота відзначає День шульг. Починаючи з 1976 року до цього дня, лівші всього світу прагнуть привернути увагу виробників товарів до необхідності враховувати їхню зручність для людей із такою особливістю.

 Вам це буде цікаво:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні