Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЗ цими порадами та рекомендаціями ви перестанете купувати в магазині хліб та...

З цими порадами та рекомендаціями ви перестанете купувати в магазині хліб та повністю перейдете на домашній

Этот материал также доступен на русском языке
Що може бути кращим за аромат власноруч випеченого хліба. Пропонуємо вам спробувати спекти домашній хліб на заквасці за рецетами наших читачок. І хоча його приготування вимагає багато часу, проте особливих зусиль не потребує. А виходить смачніший, ніж у магазині.

Бабусин рецепт: замість дріжджів закваска

Валентина Кондратюк, родом із Хмельниччини. Хоча вже й сама пенсіонерка, але пам’ятає, як її мати для випікання хліба ніколи не купувала дріжджів. Вона завжди залишала трохи тіста, коли пекла хліб, і воно бродило до наступного замісу. Таку живу закваску колись мала кожна господиня в селі. Тепер Валентина Василівна ділиться своїм способом приготування закваски, в основі якого лежить давня традиція її родини.

Закваску найкраще починати готувати саме влітку, адже потрібна температура 25-30 градусів.

Складники:

50 г борошна (найкраще житнього, але можна і пшеничного грубого помелу); 50 г води.

Приготування:

  1. Борошно і воду розмішати у скляній банці, накрити харчовою плівкою і залишити в теплому місці на одну добу. Бажано, щоб протягом цього часу температура була приблизно однакова. Через добу на поверхні розчину з’являться бульбашки. Якщо таких немає – залишаємо закваску ще на 6-12 годин.

  2. Після появи бульбашок відважити 50 грамів закваски, решту можна викинути. Додати по 50 грамів води і борошна. Розмішати й залишити на добу.

  3. Таку процедуру повторити ще 5 разів через 24 години: 50 грамів закваски змішувати з такою ж кількістю води і борошна. Залишки завжди викидати. ВАЖЛИВО: щоразу замішувати закваску з новою порцією води та борошна потрібно у чистій сухій банці.

  4. Готова закваска буде мати ледь кислуватий, але приємний аромат дріжджів. Це – стартова культура. Зберігати її слід у холодильнику.

  5. Для випікання хліба достатньо взяти 30 г закваски і зробити з нею опару, додавши 30 г води і 30 г борошна. Така суміш здатна підняти заміс на пів кілограма муки.

  6. Решту стартової закваски можна знову «підгодувати», додавши воду і борошно в рівних пропорціях.

Готуємо хліб на заквасці

Лідія Подліпаєва з Волині поділилася з нашими читачами перевіреним рецептом хліба на заквасці. За словами пенсіонерки, домашній хліб за її рецептом може зберігатися при кімнатній температурі до чотирьох діб. Проте, переконує господиня, у її сім’ї з’їдають його швидше. Головне, дочекатися, доки вихолоне, адже різати його слід тільки охолодженим.

Складники:

500 грамів борошна, 100 грамів опари на заквасці, 380 грамів теплої води, 10 грамів солі.

Приготування:

    1. Для приготування опари на заквасці слід змішати 30 грамів закваски, по 30 г води і  борошна. Залишити на одну годину.

    2. Опару, борошно, сіль і теплу воду розмішати ложкою і залишити в теплому місці на одну годину.

    3. Не виймаючи тісто з миски, складати його краї до середини з чотирьох боків. Таку процедуру повторювати чотири рази через 30 хвилин кожен. Після останнього складання залишити тісто підходити ще на 30 хвилин.

    4. Перекласти тісто на посипану борошном стільницю. Сформувати хлібину: спочатку тісто скласти вчетверо, а потім сформувати кулю.

    5. Форму, в якій тісто буде вистоюватися до випікання, застелити рушником і присипати борошном.

    6. Викласти тісто у форму лицьовим боком донизу. Накрити плівкою і поставити в холодильник щонайменше на 5 годин, можна на ніч.

    7. Духовку разом із формою для випікання розігріти до 250 градусів.

    8. Дістати хлібину з холодильника, трохи посипати борошном і викласти на стільницю, застелену пергаментом. Ножем зробити надріз. Можна виконати кілька декоративних надрізів.

    9. Хліб разом із пергаментом перекласти у розігріту форму для випікання і накрити кришкою. Випікати 20-25 хвилин під кришкою і 20 хвилин без кришки до рум’яної скоринки при температурі 250 градусів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні