Статті

Перелом шийки стегна: як допомогти людині поважного віку

Розібратися з тим, що є правдою, а що – лише вигадкою, допомагає київський лікар ортопед-травматолог Віктор Кірейко.

Не втрачайте час

Переломи верхньої третини стегна, як пояснює травматолог, бувають різними. І навіть переломи саме шийки стегна різняться. Але щодо літніх людей, то саме такі переломи – дуже поширена травма. І за словами Віктора Кірейка, золотим стандартом лікування у таких випадках є операція.

– Найчастіше необхідним є ендопротезування кульшового суглоба. Ендопротез – це штучний суглоб, який має таку ж анатомічну форму і може рухатися так само, як і справжній, – наголошує лікар.

Він додає, що найбільш оптимальним виходом буде провести таке втручання протягом першої доби після травмування. Адже що довше людина буде лежачою, то більше загострюватимуться хронічні захворювання, і можуть з’явитися протипоказання до операції. Після ендопротезування пацієнтів ставлять на ноги, як правило, вже наступного дня. Звичайно, знадобиться додаткова опора. Це можуть бути, наприклад, ходунки. Але пацієнт обов’язково має пересуватися.

  • Безумовно, будь-яка операція – це ризик. Не виключаємо ускладнень, але ризик померти від постійного перебування в ліжку набагато вищий. А про якість життя взагалі говорити не доводиться, – наголошує Віктор Кірейко.

Якщо операцію не зробили

Попри часте показання оперативного лікування, існує ряд об’єктивних і суб’єктивних причин, за яких воно не відбувається. Як же допомогти літній людині, яка зламала шийку стегна?

Лікар переконує, що найголовніше в цій ситуації – догляд. Йдеться насамперед про профілактику пролежнів та пневмонії. Завдання перших днів – якісно знеболити і зберігати правильне положення ноги.

  • При такій травмі хворому важко втримати ногу в правильному положенні. Тому завдання доглядачів – зробити так, щоб стопа завжди дивилася вперед, а носок – вгору. Для цього накладають «деротаційний чобіток». Це така невелика гіпсова пов’язка до середини гомілки. Важливо пам’ятати, якщо ви перевертаєте хворого, то носок травмованої ноги повинен повертатися разом із тазом, – наголошує ортопед-травматолог.

Коли мине гострий період і біль зменшиться, лікар рекомендує поступово збільшувати рухову активність: саджати в ліжку, потім опускати ноги з ліжка сидячи. Згодом можна вставати, але без навантаження на травмовану ногу.

  • Справжні переломи шийки стегна у літніх людей зростаються дуже рідко. Тому опірність травмованої ноги відновлюється лише у поодиноких випадках. Саме тому показане протезування, щоб вже наступного дня людина повернулася до руху, – підсумовує лікар.

Чому літні люди бояться операції?

  • МІФ №1: поважний вік є протипоказанням для проведення операції.

Багатьом знайома ситуація, коли літня людина впала і зламала шийку стегна, вмить з’являються «радники»: «Не можна робити операцію, адже мамі аж 76 років, вона її не перенесе».

НАСПРАВДІ: поважний вік навпаки – є додатковим показанням для оперативного втручання.

  • МІФ №2: варикоз на ногах. Багато людей думають, що тромби у венах ніг під час операції можуть відірватися і полетіти в легені, що призведе до смерті.

– Безсумнівно, такий ризик є. Тромбоемболія легеневої артерії – важкий, і часто смертельний, стан. Але з цим медицина навчилася справлятися. Для профілактики тромбоемболії застосовують еластичну компресію нижніх кінцівок. Найбанальніший варіант – це еластичний бинт. Є також спеціальні компресійні панчохи, – пояснює ортопед-травматолог.

– Він додає, що лікарі застосовують також спеціальні ліки, що перешкоджають тромбозу вен. При правильному їх призначенні ризик кровотечі під час і після операції є мінімальним. Використовують також прийом, коли у вену ставлять спеціальну сіточку-парасольку, яку називають «кава-фільтр». Цей невеличкий металевий пристрій запобігає потраплянню згустків крові в легені.

НАСПРАВДІ: як наголошує лікар, при тривалому лежанні ризик тромбозу і легеневої емболії незрівнянно вищий, ніж після операції. Тому такий стан пацієнта також є додатковим показанням до операції.

  • МІФ №3. Третій міф стосується наркозу.

НАСПРАВДІ: за словами Віктора Кірейка, найчастіше при такій операції застосовується спінальна анестезія. Це укол у спину, після якого пацієнт не відчуває ніг. Така анестезія набагато легша. Але навіть за потреби зробити загальний наркоз, анестезіолог своїми препаратами може контролювати життєво важливі параметри організму.

  • МІФ №4: хвороби серця не дозволяють оперувати.

НАСПРАВДІ: ризик загострення цих хвороб набагато вищий, якщо літня людина зляже.

– Ніхто без аналізів та попереднього огляду анестезіолога, а за потреби і інших лікарів, пацієнта не візьме в операційну. Зазвичай, для такого обстеження достатньо однієї доби, – зауважує Віктор Кірейко.

 

Метки: операция

Новое на сайте

  • Статті

Вибираємо газовий котел для дому

Перш ніж вирушити за покупкою газового котла, необхідно зрозуміти, який саме опалювальний прилад вам потрібен.…

19/09/2024 01:02
  • Новини

Сильний нагар і застарілий жир тепер не проблема – як господині відмивають духовку без хімії

Варто кілька разів відкласти миття духової шафи після приготування їжі, і краплі жиру та бруду…

18/09/2024 23:24
  • Новини

Встигніть зробити це в саду відразу ж після опадання листя – і ваші плодові дерева не хворітимуть

Досі багато садівників сперечаються на тему: чи потрібно проводити побілку дерев і що це дає.…

18/09/2024 22:53
  • Новини

Погода в Україні на четвер, 19 вересня

19 вересня очікується невеликий дощ на Одещині, на решті території країни без опадів.

18/09/2024 22:18
  • Новини

Магнітні бурі на четвер, 19 вересня 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

18/09/2024 21:32
  • Статті

Не можете заснути, тому що ноги сіпаються і кудись “біжать” – поради невролога, як із цим впоратися

Чому «крутить» ноги ночами і які заходи допоможуть позбутися цього синдрому, розповіла невролог вищої категорії…

18/09/2024 20:44