Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яПерелом шийки стегна: як допомогти людині поважного віку

Перелом шийки стегна: як допомогти людині поважного віку

Этот материал также доступен на русском языке
 Серед травм людей поважного віку перелом шийки стегна трапляється досить часто. Втім, навколо питання лікування такої травми побутує чимало безпідставних страхів і міфів. «Перелом шийки стегна у літніх людей можна і треба оперувати», - переконаний лікар-ортопед-травматолог

Розібратися з тим, що є правдою, а що – лише вигадкою, допомагає київський лікар ортопед-травматолог Віктор Кірейко.

Не втрачайте час

Переломи верхньої третини стегна, як пояснює травматолог, бувають різними. І навіть переломи саме шийки стегна різняться. Але щодо літніх людей, то саме такі переломи – дуже поширена травма. І за словами Віктора Кірейка, золотим стандартом лікування у таких випадках є операція.

– Найчастіше необхідним є ендопротезування кульшового суглоба. Ендопротез – це штучний суглоб, який має таку ж анатомічну форму і може рухатися так само, як і справжній, – наголошує лікар.

Він додає, що найбільш оптимальним виходом буде провести таке втручання протягом першої доби після травмування. Адже що довше людина буде лежачою, то більше загострюватимуться хронічні захворювання, і можуть з’явитися протипоказання до операції. Після ендопротезування пацієнтів ставлять на ноги, як правило, вже наступного дня. Звичайно, знадобиться додаткова опора. Це можуть бути, наприклад, ходунки. Але пацієнт обов’язково має пересуватися.

  • Безумовно, будь-яка операція – це ризик. Не виключаємо ускладнень, але ризик померти від постійного перебування в ліжку набагато вищий. А про якість життя взагалі говорити не доводиться, – наголошує Віктор Кірейко.

Якщо операцію не зробили

Попри часте показання оперативного лікування, існує ряд об’єктивних і суб’єктивних причин, за яких воно не відбувається. Як же допомогти літній людині, яка зламала шийку стегна?

Лікар переконує, що найголовніше в цій ситуації – догляд. Йдеться насамперед про профілактику пролежнів та пневмонії. Завдання перших днів – якісно знеболити і зберігати правильне положення ноги.

  • При такій травмі хворому важко втримати ногу в правильному положенні. Тому завдання доглядачів – зробити так, щоб стопа завжди дивилася вперед, а носок – вгору. Для цього накладають «деротаційний чобіток». Це така невелика гіпсова пов’язка до середини гомілки. Важливо пам’ятати, якщо ви перевертаєте хворого, то носок травмованої ноги повинен повертатися разом із тазом, – наголошує ортопед-травматолог.

Коли мине гострий період і біль зменшиться, лікар рекомендує поступово збільшувати рухову активність: саджати в ліжку, потім опускати ноги з ліжка сидячи. Згодом можна вставати, але без навантаження на травмовану ногу.

  • Справжні переломи шийки стегна у літніх людей зростаються дуже рідко. Тому опірність травмованої ноги відновлюється лише у поодиноких випадках. Саме тому показане протезування, щоб вже наступного дня людина повернулася до руху, – підсумовує лікар.

Чому літні люди бояться операції?

  • МІФ №1: поважний вік є протипоказанням для проведення операції.

Багатьом знайома ситуація, коли літня людина впала і зламала шийку стегна, вмить з’являються «радники»: «Не можна робити операцію, адже мамі аж 76 років, вона її не перенесе».

НАСПРАВДІ: поважний вік навпаки – є додатковим показанням для оперативного втручання.

  • МІФ №2: варикоз на ногах. Багато людей думають, що тромби у венах ніг під час операції можуть відірватися і полетіти в легені, що призведе до смерті.

– Безсумнівно, такий ризик є. Тромбоемболія легеневої артерії – важкий, і часто смертельний, стан. Але з цим медицина навчилася справлятися. Для профілактики тромбоемболії застосовують еластичну компресію нижніх кінцівок. Найбанальніший варіант – це еластичний бинт. Є також спеціальні компресійні панчохи, – пояснює ортопед-травматолог.

– Він додає, що лікарі застосовують також спеціальні ліки, що перешкоджають тромбозу вен. При правильному їх призначенні ризик кровотечі під час і після операції є мінімальним. Використовують також прийом, коли у вену ставлять спеціальну сіточку-парасольку, яку називають «кава-фільтр». Цей невеличкий металевий пристрій запобігає потраплянню згустків крові в легені.

НАСПРАВДІ: як наголошує лікар, при тривалому лежанні ризик тромбозу і легеневої емболії незрівнянно вищий, ніж після операції. Тому такий стан пацієнта також є додатковим показанням до операції.

  • МІФ №3. Третій міф стосується наркозу.

НАСПРАВДІ: за словами Віктора Кірейка, найчастіше при такій операції застосовується спінальна анестезія. Це укол у спину, після якого пацієнт не відчуває ніг. Така анестезія набагато легша. Але навіть за потреби зробити загальний наркоз, анестезіолог своїми препаратами може контролювати життєво важливі параметри організму.

  • МІФ №4: хвороби серця не дозволяють оперувати.

НАСПРАВДІ: ризик загострення цих хвороб набагато вищий, якщо літня людина зляже.

– Ніхто без аналізів та попереднього огляду анестезіолога, а за потреби і інших лікарів, пацієнта не візьме в операційну. Зазвичай, для такого обстеження достатньо однієї доби, – зауважує Віктор Кірейко.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні