Вівторок, 17 Вересня, 2024
ГоловнаПільгиЯку пенсію мають отримувати батьки після загибелі дитини-військової

Яку пенсію мають отримувати батьки після загибелі дитини-військової

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо людина має право одночасно на кілька видів пенсії (за віком, по інвалідності чи через втрату годувальника), то призначається лише один вид пенсії – на вибір.

Я народилася в 1946 році. Вдова, живу сама. Дуже хворію, але інвалідність не оформлювала. 9 квітня 2023 року під час захисту України загинув мій син, 1977 року народження. Мені подзвонили з військкомату, щоб я приїхала до них і оформила пенсію по втраті годувальника за загиблого сина. Я все оформила з 1 березня 2024 року і мені сказали чекати 3-4 місяці. В червні мені на банківську карту нарахували 5178 гривень за загиблого сина, але мою власну пенсію за віком, що я отримувала через пошту (4713 гривень), за червень не дали. Я не хотіла залишатися без своєї пенсії. Прошу роз’яснити, що я повинна отримувати за загиблого сина і з якої дати.”

Валентина Михайлівна, Миколаївська обл.

Яку пенсію обрати?

Якщо людина має право одночасно на кілька видів пенсії (за віком, по інвалідності чи через втрату годувальника), то призначається лише один вид пенсії – на вибір. Якщо власна пенсія за віком менше, ніж пенсія через втрату годувальника, то доцільно відмовитися від пенсії за віком і оформити пенсію за загиблого. Очевидно, це сталося і у вашому випадку. Коли вам оформили пенсію за сина, то пенсію за віком виплачувати припинили.

Зауважимо, що перехід із одного виду пенсії на інший відбувається з дня подання відповідної заяви з усіма необхідними документами. Якщо ви подавали заяву в березні, то в червні вам мали виплатити не лише новий розмір пенсії, а різницю між пенсією за віком і пенсією через втрату годувальника за три попередні місяці.

Як рахують виплату?

Наскільки вірно обчислено новий вид пенсії, ми не знаємо. Лише нагадаємо, що пенсія через втрату годувальника-військового, встановлюється в розмірі від 30 до 70 відсотків його грошового забезпечення, але не менше, ніж два прожиткових мінімуми (2361 грн х 2 = 4722 грн). Якщо причиною смерті значиться загибель під час захисту Батьківщини, то це максимальна виплата – 70% від зарплати військового (з урахуванням встановленого обмеження – максимальна пенсія не може бути більшою, ніж 23 610 гривень). Все це передбачено Законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби, та деяких інших осіб».

При цьому, відповідно до постанови Кабінету Міністрів № 674 від 3 серпня 2020 року (зі змінами) пенсія через втрату годувальника, смерть якого пов’язана зі захистом Батьківщини, не може бути меншою, ніж 7 800 гривень.

З огляду на ці обставини, радимо вам звернутися до місцевого управління Пенсійного фонду, щоб уточнити, як і на підставі чого вам нараховують пенсію за загиблого сина.

Одноразова грошова допомога: куди звертатися та скільки виплатять?

Окремо зазначимо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів №168 від 28 лютого 2022 року (зі змінами) родичі загиблого військовослужбовця, зокрема батьки, мають право на одноразову грошову допомогу в розмірі 15 мільйонів гривень. На сьогодні ця сума виплачується частинами: 3 мільйони виплачують одразу, а решту – впродовж 40 місяців (по 300 тисяч гривень щомісяця). За оформленням цієї допомоги також необхідно звертатися до терцентру комплектування та соціальної підтримки (колишній військкомат).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні