Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЗапаси на зиму: домашня консервація в автоклаві: як приготувати якісні і безпечні...

Запаси на зиму: домашня консервація в автоклаві: як приготувати якісні і безпечні страви

Этот материал также доступен на русском языке
Домашні консерви мають багато переваг. Але основне — це можна бути впевненими в якості продуктів, які підбираєте самостійно.

Консервація за допомогою автоклава – чудовий спосіб приготувати смачні страви або заготовки, які здатні довго зберігатися. Пенсіонерка Валентина Кондратюк із Вінниччини має чималий перелік вдалих рецептів для автоклава. Каже, вони виручають її багато років поспіль.

Тушкована птиця

Жінка використовує для м’ясних тушонок найчастіше домашню птицю: кури або качки. Для побутового автоклаву на 21 банку ємністю 0,5 літрів знадобиться 10-11 кілограмів м’яса.

  •  У середньому використовую для одного закладу 5 курок або качок. Тушки ріжу невеличкими шматочками. Відкидаю хребет і тонкі частини крил. Їх окремо заморожую і використовую для бульйону, наприклад, на суп. Аби готова тушонка мала гарний вигляд і смак, шматки м’яса обов’язково потрібно добре вимочити. Заливаю їх холодною водою, яку змінюю двічі або й тричі, аж доки вона не буде чистою. Це може зайняти 5-8 годин, – розповідає господиня.

Вимочене і вимите м’ясо птиці вона викладає на друшляк, аби стекла вся вода. Якщо кури або качки жирні – перед закладанням м’яса в банки, вона обсмажує всі шматки на сухій сковорідці. Так вдається витопити зайвий жир, та й обсмажена шкірка буде смачнішою. Після цього сировина повинна охолонути.

На дно кожної баночки потрібно покласти: 4 горошини чорного перцю, 2 горошини духмяного перцю, 1 лавровий лист.

Потім щільно заповнюйте тару шматками м’яса до половини. Тепер слід насипати половину чайної ложки солі з гіркою. Для консервації традиційно обирайте звичайну кухонну сіль, а не йодовану. Коли банка з м’ясом буде повна, господиня закриває її кришкою спеціальним ключем.

  • Якщо шматки м’яса попередньо обсмажували, потрібно долити у банки води до половини. Адже сік на сковорідці трохи вийшов і є ризик отримати суху тушонку. Якщо без обсмаження, то власного соку птиці цілком вистачає для смачної тушонки.

Закриті банки з м’ясом складіть в автоклав. Налийте в нього воду, щоб вона покрила верхній ряд банок на 1-2 сантиметри. Щільно закрийте кришку і накачайте повітря до 1,2 атмосфер. Звичайний автомобільний чи велосипедний насос із цим впорається.

Валентина використовує нагрів на конфорці газової плити. Потрібно довести температуру в автоклаві до 120 градусів, потім зменшити нагрів до мінімального ще на 20 хвилин. Саме стільки має готуватися тушонка в півлітрових банках із птиці. Вимикайте нагрів і чекайте до повного охолодження. Це може зайняти 8-12 годин. Перед відкриттям із автоклаву потрібно поступово скинути тиск. Це роблять спускним клапаном.

  •  Діставайте банки, витирайте їх насухо і переносьте на зберігання у темне прохолодне місце. У мене це погріб. Ставлю м’ясні консерви на цементну підлогу, – наголошує господиня.

Домашнє згущене молоко

Валентина Кондратюк також поділилася рецептом згущеного молока в автоклаві. Найкраще для нього підійде домашнє молоко від корови перевіреної господині.

Складники:

6 літрів молока, 5 кілограмів цукру, 2 кілограма сухого молока, 1 пакетик ваніліну (2 грама).

Приготування:

  • Цукор змішати з сухим молоком і ваніліном у великій мисці.

  • Молоко нагріти до 80-90 градусів.

  • Налити гаряче молоко до сухих складників. Добре вимішати до розчинення цукру.

  • Перецідити масу через дрібне металеве сито, щоб позбутися грудочок.

  • Налити підготовлену суміш у чисті банки (21 штука по 0,5л). Закрити кришками за допомогою ключа.

  • Готувати в автоклаві: тиск 1,2 атмосфери, довести до температури 100 градусів (якщо хочете отримати рідке світле згущене молоко, яке можна додавати до кави та десертів) і одразу вимкнути нагрів.

  • Якщо бажаєте мати густий світлий десерт – доводьте температуру до 110 градусів.

  • Для приготування вареного згущеного молока типу «Іриска», температуру доводять до 110 градусів, зменшують нагрів до мінімального і готують протягом 10 хвилин.

  • Перед тим, як діставати банки з готовим згущеним молоком, потрібно дочекатися повного вистигання автоклаву і випустити з нього повітря через спусковий клапан.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні