Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаРізнеЗброя з-за океану: «Бойові соколи» в небі України - чим допоможуть нам...

Зброя з-за океану: «Бойові соколи» в небі України – чим допоможуть нам винищувачі F-16

Этот материал также доступен на русском языке
Майже півтора року ми чекали на американські винищувачі F-16. І нарешті перші «бойові соколи» опинилися таки в Україні. Як вони можуть допомогти нашим захисникам під час військових операцій?

 Що можуть робити західні літаки?

Для успішного протистояння ворогові, за розрахунками західних військових аналітиків, ЗСУ необхідні щонайменше 12 ескадрилей із 18 винищувачами F-16 у кожній. Наша країна сьогодні прагне отримати «всього» 128 літаків. Але поки що, за неофіційною інформацією, домоглася поставки лише 10 винищувачів. Їх передали нашим збройним силам Данія, Нідерланди та США. До кінця року очікується отримання ще 10 літаків. Решту обіцяних F-16 поставлятимуть партіями тільки в 2025 році.

Але, як вважає політолог Ігор Рейтерович, навіть десяток винищувачів F-16 у нашому небі можуть вплинути на перебіг війни:

– Навіть десяток літаків може зіграти дуже важливу роль. Тому що, що ми бачимо? Ми іноді спостерігаємо просто повітряну тривогу в Україні, коли злітають там, умовно кажучи, один чи два МіГи. Тобто це навіть не злітає якась ескадрилья, це злітають там один-два літаки. Але знаєте, ось два рази збити такі літаки, і вони менше займатимуться тим, чим вони займаються, і менше жахатимуть нас навіть цими тривогами.

На сьогодні F-16 стоїть на озброєнні 24 країн. Винищувач може знаходити цілі за будь-яких погодних умов і виявляти літаки на малих висотах, в умовах радіолокаційних перешкод. Використовується F-16 як перехоплювач, бомбардувальник, штурмовик.

США оснастили відправлені в Україну винищувачі ракетами класу «повітря-повітря» та «повітря-земля». Вони загрожуватимуть російським бомбардувальникам і винищувачам. Також F-16 можуть нести й крилаті ракети «Сторм шедоу» («Storm Shadow»), які постачає Велика Британія. Дальність їх польоту – понад 250 кілометрів. Такі ракети можуть вражати цілі на території росії. Але бити з винищувачів вглиб росії поки що західні партнери нам забороняють. Рішення можуть переглянути лише обмежено – в залежності від ситуації на фронті.

Більше збитих російських ракет та дронів

Однак варто розуміти, що ці літаки багатофункціональні винищувачі і можуть виконувати безліч завдань і на нашій території. Найімовірніше, що F-16 ми почнемо використовувати як засіб протиповітряної оборони. Адже ці винищувачі здатні збивати ракети та дрони, вважає військовий експерт Олександр Мусієнко. Поступово літаки перейдуть до виконання завдань із ураження наземних обʼєктів російського агресора. До того ж, F-16 в Україні — це дієва протидія російській авіації. Зокрема – носіям КАБів (керованих авіабомб), які рф активно застосовує на фронті. Тобто F-16 можуть збивати російські літаки ще до їх підльоту до місця скидання авіабомби. Адже сучасні радари, встановлені на винищувачах, дозволять виявляти цілі на більшій відстані, ніж наші пілоти можуть це робити зараз на літаках МіГ-29, Су-27 і Су-24 радянських часів.

Разом із тим, як пише британське видання «The Economist», F-16 також можуть запускати протикорабельні ракети «Гарпун» («Harpoon») по тому, що лишилося від російського Чорноморського флоту. Також видання цитує слова колишнього начальника штабу міністерства оборони Німеччини Ніко Ланге:

«F-16 могли б зменшити безкарність, з якою російські Су-34 завдавали ударів по прифронтовій території України. Росіяни щодня запускали понад сотню плануючих бомб, не залишаючи російського повітряного простору. Пріоритетним завданням буде змусити російських пілотів триматися далі, інакше вони ризикують бути збитими».

***

Українські пілоти вже почали виконувати бойові завдання на F-16. Безумовно, західні винищувачі посилять військову міць України, але поки що цих літаків мало. Та, на думку аналітиків, поява на фронті хоча б однієї ескадрильї F-16 уже може серйозно обмежити застосування росіянами планувальних авіабомб та захистити наше небо.

Винищувачі F-16 називають «Фа́йтінг Фе́лкон» («Fighting Falcon»), що в перекладі означає «бойовий сокіл».

Вам буде цікаво:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні