П’ятниця, 20 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яХороше самопочуття оманливе: який тиск вважається підвищеним і чому необхідно лікувати гіпертонію

Хороше самопочуття оманливе: який тиск вважається підвищеним і чому необхідно лікувати гіпертонію

Этот материал также доступен на русском языке
Багато людей живуть з підвищеним тиском. Людина вважає, що якщо скарг немає, нічого не турбує, то значить, і лікувати нічого не потрібно, адже це мій звичайний робочий тиск.

У нормі артеріальний тиск не перевищує 130/80 міліметрів ртутного стовпа. Регулярне підвищення артеріального тиску вище за ці показники є сигналом розвитку гіпертонії.

Багато людей живуть з підвищеним тиском. Людина вважає, що якщо скарг немає, нічого не турбує, то значить, і лікувати нічого не потрібно, адже це мій звичайний робочий тиск.

Але майте на увазі, якщо тиск піднімається вище за 140/90, це призводить до руйнування судин.

Наші судини дуже еластичні, і під час різкого підвищення тиску вони розширюються, амортизують і поглинають пульсову хвилю.

Якщо тиск постійно підвищений, стінка судин піддається незворотним змінам: нормальні клітини відмирають, але на їхньому місці з’являється жорстка рубцева тканина, яка не має еластичних властивостей.

Іншими словами, судини перетворюються на жорстку «трубу», яка не розширюється, а просто розривається. Це стає причиною серцево-судинних катастроф (наприклад, геморагічного інсульту).

Щоб судини залишалися здоровими якомога довше, необхідно постійно контролювати тиск, рівень холестерину та цукру в крові.

Якщо тиск підвищується до 160/100, слід звернутися до лікаря для обстеження. Необхідно визначити, в якому стані серцевий м’яз, артерії, чи немає ураження нирок та судин очного дна.

Лікарка-кардіолог Кіра Писаревська

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні