Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаРізнеСумні дати історії: скільки тривала Велика війна

Сумні дати історії: скільки тривала Велика війна

Этот материал также доступен на русском языке
Перші постріли Великої війни пролунали 6 серпня 1914 року . Лише з вересня 1918 року її почали називати Першою світовою. Хто ввів цей термін і про які ще маловідомі факти слід знати?

Хто з ким воював?

Термін «Перша світова війна» ввів якийсь Чарльз Репінгтон, він був англійським солдатом і зробив кар’єру, ставши впливовим військовим кореспондентом. Назвавши так ту війну, він ніби попередив людство: після Першої може бути Друга. Що ж, у набагато приємніших ситуаціях ми звикли говорити «между первой и второй перерывчик небольшой». А Друга світова почалася лише за 21 рік після закінчення Першої, 1939 року. А починаючи з 2022 року, багато хто вважає, що вже світ перебуває у Третій світовій.

Отже, 6 серпня 1914 року Австро-Угорщина оголосила війну росії. Перед цим 1 серпня Німеччина оголосила росії війну, 3 серпня – Франції, 4 серпня Британська імперія оголосила війну Німеччині. Почалася Перша світова війна. По один бік окопів були з Австро-Угорщиною Німеччина, Туреччина, Болгарія. По другий – Англія, Франція та росія. До них пізніше приєдналися Італія, Греція, Португалія, Румунія та США. А взагалі так чи інакше втягнутими в ту війну виявилися 38 із 59 держав, що існували тоді, а це сумарно 75 відсотків тогочасного населення планети.

Була втягнута у війну і територія нинішньої України, її землі стали ласими шматками для воюючих сторін. Так, Австро-Угорщина претендувала на Волинь та Поділля, а німецький «сталевий король» Тіссен сформулював побажання Німеччини: «Росія має віддати нам Донецький басейн, Одесу, Крим та Приазов’я». Чималі апетити були й у «собирателей земель русских»: вони зажадали Галичину, Буковину та Закарпаття. Зрозуміло, що у війні брали участь і українці. Їх було 3,5 мільйона в російській армії, 250 тисяч – в австро-угорській, з другого боку окопів. До речі, довжина системи окопів на Західному фронті в одному, протяжному місці, становила близько 760 кілометрів! І ще цифри, які жахають.

Сумарно загинуло майже десять мільйонів солдатів, що набагато перевищує загальну кількість жертв усіх воєн за попередні сто років. Число поранених у боях досягло 21 мільйона. До речі, одним із них був єфрейтор Адольф Шикльгрубер, він же Гітлер. У жовтні 1916 року він був поранений у стегно уламком гранати. Як прямий чи непрямий результат військових дій загинуло 13 мільйонів мирних жителів.

 Чому почався військовий конфлікт?

Прийнято вважати, що «спусковим гачком» до початку тієї війни стало вбивство 28 червня 1914 ерцгерцога Фердинанда, спадкоємця австро-угорського престолу, і його дружини герцогині Софії в Сараєво сербським гімназистом Гаврилою Принципом.

Але ось що сказав з цього приводу тодішній президент США Вільсон:

«Усі шукають і не знаходять причини початку війни. Вони її не знайдуть. Війна почалася не з якоїсь однієї причини, вона почалася з усіх причин одразу».

Він, звичайно ж, правий: винними є так звані еліти, які хочуть панувати і домінувати у світі, контролювати ринки збуту, джерела сировини. Хіба не це ж ми спостерігаємо і зараз: саме так звані еліти багатьох країн бачать у нашій визвольній війні найефективніший інструмент вирішення своїх хворобливих проблем?

Що в результаті?

Після початку тієї Великої війни ЗМІ багатьох країн, і не в останню чергу росії, запевняли свої народи, що війна – це «по-быстрячку», місяць-другий, і ось вона – вікторія. Що ж, у «рашкостані» не вміють аналізувати помилки минулих років, і 2022-го обіцяють «Київ за три дні». А слід би пам’ятати про розвал чотирьох імперій після тієї світової: російської, Німецької, Австро-Угорської, Оттоманської.

Перша світова закінчилася 11 листопада 1918 року підписанням перемир’я. Тривала вона 51 з половиною місяць.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні