Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВід чого залежить група інвалідності: якими критеріями користується медична комісія

Від чого залежить група інвалідності: якими критеріями користується медична комісія

Этот материал также доступен на русском языке
При ухваленні рішення про встановлення групи інвалідності до уваги береться загальний стан організму людини.

«Чому за видалену нирку, уражену раком, призначають третю групу інвалідності, а за видалену нирку, уражену туберкульозом, – другу? Видаляють один орган, а групи інвалідності різні?»

Андрій Кругляченко, м. Одеса

Розглядають загальний стан організму

Як пояснили нам в Одеській обласній медико-соціальній експертній комісії (МСЕК), при ухваленні рішення про встановлення групи інвалідності до уваги береться загальний стан організму людини, а не лише той факт, що видалено орган. Саме тому цим займається МСЕК, яка розглядає медичну документацію, надану лікувальним закладом або лікуючим лікарем, результати обстежень.

Третя група інвалідност

Підставою для встановлення III групи інвалідності є стійкі, помірної важкості функціональні порушення в організмі, зумовлені захворюванням, наслідками травм або вродженими вадами, що призвели до помірно вираженого обмеження життєдіяльності особи, в тому числі її працездатності, але потребують соціальної допомоги і соціального захисту.

Друга група інвалідності

Підставою для встановлення II групи інвалідності є стійкі, вираженої важкості функціональні порушення в організмі, зумовлені захворюванням, травмою або вродженою вадою, що призводять до значного обмеження життєдіяльності особи, при збереженій здатності до самообслуговування і не спричиняють потреби в постійному сторонньому нагляді, догляді або допомозі.

Як онкологія, так і туберкульоз впливають на весь організм. Ці захворювання є дуже підступними, бо не завжди їх вдається своєчасно виявити. Тому тоді, коли лікарі повинні вдаватись до видалення органу, зокрема, нирки, суттєвого негативного впливу від захворювання зазнає весь організм. Ступінь втрати здоровя та працездатності від нього і визначає групу інвалідності, яку отримає людина.

Якщо не згодні з рішенням МСЕК

Згідно з «Положенням про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності»*, пацієнт має право:

  • у разі незгоди з рішенням міжрайонної, спеціалізованої МСЕК подати протягом місяця письмову заяву до обласної МСЕК (протягом місяця обласна МСЕК має розглянути заяву, провести повторний огляд заявника і ухвалити відповідне рішення);

  • у разі незгоди з рішенням обласної МСЕК написати заяву до Центральної МСЕК МОЗ України (ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: Центральна МСЕК МОЗ України може в особливо складних випадках направити особу, що звертається, для проведення медико-соціального експертного обстеження до клініки Українського державного НДІ медико-соціальних проблем інвалідності (місто Дніпро) та НДІ реабілітації осіб з інвалідністю (місто Вінниця). Після обстеження зазначені науково-дослідні установи складають консультативні висновки, які для комісій мають рекомендаційний характер);

  • рішення Центральної МСЕК МОЗ України оскаржити в суді в законодавчому порядку.

Корисний телефон

Повідомити про порушення ваших прав під час проходження МСЕК можна, зателефонувавши на «гарячу лінію» МОЗ за номером 0 (800) 60-20-19.

*Затверджено постановою Кабінету Міністрів №1317 від 03.12.2009

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні