Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаРізнеЩо треба знати про засмагу: скільки користі та скільки шкоди несе набутий...

Що треба знати про засмагу: скільки користі та скільки шкоди несе набутий шоколадний відтінок шкіри

Этот материал также доступен на русском языке
Образно кажучи, заcмага — це «парасолька», яку шкіра «відкриває» для захисту від ультрафіолетових променів. Але цією «парасолькою» треба вміло користуватися.

Чи є шкідливою засмага?

Перш ніж потемніти, шкіра рожевіє або червоніє. При запаленні більш високого ступеня з’являється сонячний опік, а разом з ним – пухирці й пігментні плями.

Під впливом сонячних променів може розвинутися захворювання — фотодерматоз (сонячний дерматит). Сонячні дерматози бувають гострі і хронічні.

Гострий дерматит проявляється через 2 – 4 години після засмаги у вигляді почервоніння і запалення шкіри.

Більш сильне запалення проявляється через 10 – 12 годин і тримається 4 – 5 днів — це опік першого ступеня. Його симптоми: почервоніння і запалення шкіри, жар, свербіж, біль в області почервоніння, загальна слабкість, головний біль, безсоння, втрата апетиту.

Засмагання може призвести до опіків І-ІІІ ступенів. У такому разі погіршується загальний стан організму, а сильні опіки можуть призвести навіть до омертвіння шкіри.

Сонячні опіки, отримані в дорослому віці, підвищують ризик розвитку раку шкіри.

Коли йти до лікаря?

  • Якщо сонячний опік проявляється тільки почервонінням шкіри, можна обробити пошкоджену ділянку теплою водою з подальшим нанесенням засобів на основі пантенолу.
  • Якщо після опіку сформувалися пухирці, необхідно звернутися по допомогу до лікаря-дерматолога в медичний заклад.

Хто у групі ризику?

Деяким людям засмагати взагалі заборонено. А саме:

  • людям похилого віку,
  • гіпертонікам,
  • алергікам,
  • тим, хто страждає від новоутворень, меланом,
  • захворювань ендокринної системи.

Також у зоні ризику – люди зі світлою шкірою, з великою кількістю родимок на тілі або наявністю чотирьох і більше родимок діаметром від 6 міліметрів; ті, хто в дитинстві кілька разів «згорав» на сонці, люди, в чиїх сім’ях у одного з прямих родичів було діагностовано меланому.

Як правильно засмагати?

Якщо ви мрієте про гарну засмагу, то повинні знати кілька простих правил. Отже, найкраще приймати сонячні ванни в період з 8-ї до 11 години вранці та з 16-ї до 19-ї ввечері. Це безпечний час для того, щоб поступово засмагнути і при цьому не згоріти. Але найбезпечнішим варіантом залишається не засмагати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні