Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яБіль у спині: чому виникає і як боротися?

Біль у спині: чому виникає і як боротися?

Этот материал также доступен на русском языке
Часто турбує біль у спині? А обстеження не виявляють серйозних порушень? Це може бути дорсопатія - дуже поширений стан, який не вважається самостійним захворюванням.

Що це за стан і як його лікувати, розповів травматолог-ортопед вищої категорії Юрій Шимон.

Найчастіше страждають шия та поперек

Дорсопатія – це збірний термін, що поєднує групу патологій хребта і навколишніх тканин. При цьому найчастіше страждають кістково-м’язова система та сполучна тканина, але можуть також бути зачеплені зв’язки, нерви, кровоносні судини.

Розрізняють дорсопатію поперекового, шийного, грудного, крижового та куприкового відділів, але найчастіше страждають шия та поперек, як найрухливіші частини хребта.

За відсутності адекватного лікування больовий синдром у спині може стати хронічним ії помітно вплинути на працездатність та рухову активність людини, а також на її психологічний стан.

В чому причина патології?

Основні фактори, що провокують розвиток дорсопатії, це:

– вікові дегенеративні зміни у хребті, зокрема – остеохондроз;

– травми опорно-рухового апарату;

– грижі та протрузії міжхребцевих дисків;

– наслідки запальних процесів та інфекційних захворювань;

– гормональні збої та порушення обміну речовин, що призводять до зміни структури кісток та хрящів;

– ревматичні захворювання, що уражають сполучну тканину;

– недостатнє кровопостачання тканин хребетного стовпа, скелетної мускулатури, суглобів;

– генетичні порушення, пов’язані зі структурою або рухливістю кісток та суглобів – наприклад, синдром гіпермобільності;

– злоякісні та доброякісні пухлини в ділянці спини.

Додатковими факторами ризику вважаються як малорухливий спосіб життя, так і підвищене навантаження на хребет, спричинене різними причинами: наявністю зайвої ваги, тривалим перебуванням у незручній позі, підняттям важких предметів. Іноді каталізатором розвитку дорсопатії може стати прийом деяких ліків, переохолодження, сильний стрес.

Як проявляється больовий синдром?

Симптоми дорсопатії різні й залежать від локалізації, причин та ступеня розвитку патологічного процесу. Але все ж таки найбільш характерна ознака – це больовий синдром у ділянці спини. Біль може бути різної інтенсивності: від слабкого до гострого та різкого. Зазвичай він виникає або посилюється при навантаженнях на хребет і вщухає у стані спокою. Больові відчуття можуть віддавати в голову, груди, ребра, кінцівки.

Супутніми симптомами при цьому бувають головний біль, запаморочення, відчуття «мурашок», порушення чутливості, слабкість м’язів, відчуття печіння в області хребетного стовпа.

До якого лікаря звертатися?

З болем у спині потрібно звернутися до травматолога, невролога або хірурга. Фахівець проведе огляд та опитування пацієнта, пальпацію, спеціальні тести, оцінку амплітуди рухів, що збереглася. Додатково призначаються загальні аналізи сечі та крові, рентген, КТ або МРТ проблемного відділу хребта, іноді потрібна електронейроміографія (дослідження стану м’язів та периферичних нервів) та денситометрія (метод оцінки мінеральної щільності кісток).

Завдання лікаря – виявити першопричину виникнення болю в спині, але часом обстеження показують лише вікові зміни хребта, що не відповідають вираженості больового синдрому.

За відсутності серйозних патологій терапія спрямована на усунення болю та запалення, активізацію кровообігу, нормалізацію живлення тканин. Для цього призначаються протизапальні та знеболювальні засоби, хондропротектори, міорелаксанти, вітаміни (особливо групи В), препарати для покращення кровообігу, трофіки тканин та роботи серцево-судинної системи. Додатково застосовують фізіопроцедури, лікувальну фізкультуру, масаж.

Щоб максимально розвантажити пошкоджений відділ хребта, іноді рекомендується носіння корсета, коміра або ортеза.

Хірургічне лікування призначають лише у випадках, якщо інші методи терапії не допомагають. Операції проводяться при важких міжхребцевих грижах, вираженому сколіозі, звуженні спинномозкового каналу.

Допоможуть плавання і прогулянки

Профілактика дорсопатії та її загострень спрямована на виключення провокуючих факторів. Рекомендується уникати травм спини, підняття важких речей, стресів і переохолоджень, носити зручне взуття і стежити за поставою.

Також рекомендовано плавання, тривалі піші прогулянки, прийом кальцію та вітаміну Д для зміцнення кісток.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні