Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаГрошіГрошові купюри вилучають із обігу: перевірте заначки та уточніть, чи треба бігти...

Грошові купюри вилучають із обігу: перевірте заначки та уточніть, чи треба бігти до банку

Этот материал также доступен на русском языке
У серпні НБУ розпочав вилучати з обігу банкноти номіналом 500 гривень старого зразка - 2003-2007 років. Як це відбуватиметься?

Чи потрібно йти до банку

Перш за все, не треба панікувати. Якщо вдома є готівка, уважно передивіться 500-гривневі банкноти. На зворотному боці банкноти, знизу, вказано рік її випуску. Відокремте ті, які мають 2003-2007 роки випуску. Їх не треба нікуди швидко нести, щоб обміняти. Тобто ці банкноти залишаються в обігу, для споживачів нічого не змінюється.

Цими купюрами (2003-2007 років випуску) ви маєте у першу чергу розраховуватись в магазині, при сплаті за комунальні послуги, при придбанні ліків, поповненні рахунків через банкомати, аби вони швидше потрапили до банку. Там їх вже не повертатимуть до обігу, а замінять новими банкнотами, починаючи з 2014 року випуску.

Раніше ми повідомляли, що в Україні виводять із обігу купюри номіналом 500 гривень.

Чого не можна робити в жодному разі

Якщо вам телефонуватимуть від імені банку або якісь інші «добродії» заведуть бесіду, в якій лякатимуть, що 500-гривневі банкноти треба швидко обміняти, щоб вони не пропали, – знайте, що маєте справу з шахраями. Не продовжуйте розмову і не робіть дурниць у вигляді спроб швидко обміняти банкноти. З дуже великою вірогідністю станете жертвою шахраїв.

Чому вирішили замінити банкноти

На жаль, кількість підробок 500-гривневих купюр останнім часом збільшується. Тому треба вводити в обіг банкноти з вищим ступенем захисту. Але все одне, коли з вами розраховуються, потрібно бути уважними, особливо на ринках.

Як розпізнати фальшиві купюри

Не будемо зупинятися на нюансах, як розпізнати підроблені купюри нового зразка на дотик, адже для цього потрібен досвід. Перерахуємо ті, які легко запам’ятати і визначити, так би мовити, на око. Проти світла візуально перевірте наявність:

  1. в лівій частині розміщено портретне зображення Григорія Сковороди, що повторює портрет, надрукований на лицьовому боці банкноти, і світлий елемент водяного знака — цифрове зображення номіналу «500».

  2. повністю занурена в товщу паперу захисна стрічка, на якій за допомогою збільшувального скла можна побачити зображення у прямому та перевернутому вигляді: «500 ГРН», елемент малого Державного Герба України (тризуб) і підкреслене цифрове позначення номіналу «500»;

  3. в правій верхній частині розміщено фрагментарне зображення цифрового позначення номіналу «500», усі елементи якого збігаються та доповнюють один одного під час розглядання банкноти проти світла.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. У разі відсутності на банкноті захисних елементів або їх невідповідності зазначеним вимогам її слід віднести до найближчого відділення Нацбанку, де проведуть експертизу і направлять інформацію до поліції.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні