Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк приватизувати житло: чи є якісь нововведення та які потрібні документи

Як приватизувати житло: чи є якісь нововведення та які потрібні документи

Этот материал также доступен на русском языке
Приватизації житла в Україні понад 30 років. Але через різні життєві обставини деякі жителі, насамперед – люди похилого віку, так і не пройшли цієї процедури.

До редакції надійшов лист від мешканців району Теремки міста Києва, де вони запитують стосовно приватизації житла. Адже тільки після приватизації власник може продати, подарувати, заповісти, здати в оренду, обміняти своє житло.

Яким законом регулюється?

Приватизація житла, а саме квартир у багатоквартирних будинках, триває в Україні більше тридцяти років. Але актуальним залишається питання приватизації житла у гуртожитках. Через різні життєві обставини деякі мешканці, насамперед – люди літнього віку, так і не пройшли цієї процедури.

Питання приватизації житла регулюється Законом «Про приватизацію державного житлового фонду» (далі – Закон), редакція від 25.07.2018. Відповідно до нього, до об’єктів приватизації належать:

  • квартири багатоквартирних будинків,

  • одноквартирні будинки,

  • житлові приміщення у гуртожитках (житлові кімнати, житлові блоки (секції), кімнати у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів.

Скільки квадратів нададуть безкоштовно?

Приватизація здійснюється шляхом безоплатної передачі громадянам квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках з розрахунку 21 квадратний метр загальної площі на наймача і кожного члена його сім’ї та додатково 10 квадратних метрів на сім’ю.

Які документи знадобляться?

Документи слід збирати заздалегідь, бо їх дуже багато:

  • заява на приватизацію;

  • копії паспортів (того, хто подає заяву, та всіх членів його сім’ї) та свідоцтв про народження (для осіб, які не досягли 14 років);

  • копії ідентифікаційних кодів усіх прописаних мешканців;

  • копії документів, що підтверджують родинні відносини між членами сім’ї (свідоцтва про народження, свідоцтва про шлюб, свідоцтва про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, тощо);

  • довідки про реєстрацію місця проживання всіх мешканців;

  • технічний паспорт на квартиру (кімнату, житловий блок, секцію) у житловому будинку (гуртожитку), а на одноквартирний будинок – технічний паспорт на садибний житловий будинок;

  • копія ордера на житлове приміщення або ордера на житлову площу в гуртожитку;

  • документ, що підтверджує невикористання права на приватизацію раніше;

  • копія документа, що підтверджує право на пільгові умови приватизації відповідно до законодавства (за наявності);

  • заява-згода тимчасово відсутніх членів сім’ї наймача на приватизацію.

Громадяни, які проживають у гуртожитку, крім документів, визначених у цьому пункті, до заяви також додають:

  • витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про наявність у власності житла;

  • копію договору найму житлового приміщення та (або) копію договору оренди житла;

  • форму первинної облікової документації № 028/о «Консультаційний висновок спеціаліста» з відміткою про відсутність захворювання на туберкульоз.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. За малолітніх та неповнолітніх членів сім’ї наймача рішення щодо приватизації житла ухвалюють батьки (усиновлювачі) або опікуни. Згоду на участь у приватизації дітей батьки (усиновлювачі) або опікуни засвідчують своїми підписами у заяві біля прізвища дитини.

Подавати документи до органу міської влади можна через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) у вашому населеному пункті.

 Коли йти до суду?

Якщо вам буде відмовлено в приватизації, а ви проживаєте в квартирі на законних підставах, можете звертатися до суду. Обов’язково до позовної заяви надайте лист, яким було відмовлено у наданні дозволу на приватизацію квартири, або рішення сесії.

В позовній заяві вкажіть вимоги – про зобов’язання вчинити дії щодо приватизації квартири. Вкажіть законну підставу – згідно зі статтею 345 ЦК України, фізична особа може набути право власності у разі приватизації державного майна та майна, що є в комунальній власності. 

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні