Статті

Вітамін D і здоров’я шкіри

Вплив сонячного світла є основним джерелом вітаміну D для більшості людей. Сонячне ультрафіолетове випромінювання стимулює синтез вітаміну D3 в епідермісі шкіри. Таким чином, вітамін D насправді більше є гормоном, ніж вітаміном.

Яка користь вітаміну D для шкіри?

Вітамін D використовується для:

  • Лікування деяких шкірних захворювань, включаючи псоріаз.
  • Підтримки гладкості, еластичності та пружності шкіри, здоровʼя волосся та нігтів.
  • Стимулювання синтезу колагену, і як наслідок, зменшення зморшок.
  • Забезпечення здорового сяйва шкіри.
  • Пригнічення запальних процесів на шкірі, схильній до акне.

Нестача вітаміну D призводить до сухості та гіперпігментації шкіри, втрати пружності, утворення зморшок, почервонінь. Крім того, дефіцит вітаміну D перешкоджає повноцінному засвоєнню кальцію.

За яких умов відбувається синтез вітаміну D?

На синтез вітаміну D у шкірі впливають численні змінні, включаючи широту, сезон, час доби, ступінь пігментації шкіри, вік та використання сонцезахисного крему.

Широта, сезон та пора доби створюють кут сонячного зеніту, який визначає інтенсивність сонячного світла.

Люди, які живуть у високих широтах, більш схильні до ризику дефіциту вітаміну D у порівнянні з тими, хто живе в екваторіальних широтах, оскільки інтенсивність сонячного світла там нижча. Для тих, хто живе у помірних широтах, пора року впливає на здатність виробляти D3 у шкірі.

Час доби також впливає на здатність виробляти вітамін D у шкірі, причому полуденне сонячне випромінювання є найінтенсивнішим.

Меланін, темний пігмент шкіри, конкурує з 7-DHC за поглинання ультрафіолетового світла і, таким чином, діє як природний сонцезахисний екран, знижуючи ефективність вироблення вітаміну D у шкірі. Тому людям з темною шкірою потрібно більше часу для синтезу тієї ж кількості D3 у шкірі, ніж людям зі світлою шкірою.

Розумне перебування на сонці, тобто піддавання голих рук і ніг полуденному сонцю (з 10:00 до 15:00) протягом 15-30 хвилин на день, може бути достатнім для задоволення потреб у вітаміні D.

Окрім сезону, широти та пігментації на синтез вітаміну D у шкірі також впливають інші фактори. Наприклад, старіння знижує здатність синтезувати вітамін D у шкірі, оскільки у людей похилого віку концентрація попередника вітаміну D, 7-DHC, у шкірі нижче в порівнянні з молодими людьми. На додаток, використання сонцезахисного крему ефективно блокує поглинання UVB а, отже і, синтез вітаміну D у шкірі. Застосування сонцезахисного крему з фактором захисту від сонця (SPF) знижує вироблення вітаміну D у шкірі більш ніж на 95%.

Як усунути дефіцит вітаміну D?

Залежно від дози УФ-світло може призвести до пошкодження ДНК, запальних реакцій, апоптозу клітин шкіри, її старіння шкіри та навіть раку. Тому для усунення дефіциту вітаміну D краще не проводити на сонці надто багато часу, а зробити вибір на користь спеціальних вітамінних добавок. Вони містять оптимальні дози активної речовини, здатні компенсувати добову потребу в вітаміні D. Наприклад, Metagenics вітаміни. Вони містять вітамін D в біодоступній формі, що легко засвоюється.

Тривалість курсу зазвичай становить не менше одного місяця, і може бути збільшена за погодженням з лікарем. Перед початком курсу бажано проконсультуватися з терапевтом.


*на правах реклами

Новое на сайте

  • Новини

Магнітні бурі на вівторок, 17 вересня 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня? Яких заходів вживати?

16/09/2024 21:31
  • Статті

Чому голова болить “на погоду”, або як атмосферний тиск впливає на здоров’я

Комфортним для людини вважається нормальний атмосферний тиск – 760 мм ртутного стовпа. Зміна у більший…

16/09/2024 20:51
  • Статті

Економимо і готуємо вдома ароматні суміші приправ: які трави знадобляться

Прованські, італійські трави - це назва сумішей середземноморських кухонних трав, які можна використовувати для посилення…

16/09/2024 19:59
  • Статті

Чи можна їсти фрукти перед сном: більше шкоди чи користі – що кажуть лікарі

Яблучко чи один банан перед сном – це добре, але вживання великої кількості фруктів на…

16/09/2024 18:49
  • Новини

Освоюємо кухні світу: варимо іспанський швидкий суп – і відчуваємо жар іспанського літа

Коли хочеться чогось новенького, незвичного чи навіть екзотичного - саме час відкрити кухонну книгу на…

16/09/2024 17:56
  • Статті

Чи правильно нараховано пенсію: чи варто звертатися до суду

Не дуже великі пенсії, високий прожитковий рівень, високі та зростаючі ціни, інфляція – все це…

16/09/2024 16:49