Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаСтаттіЯк будемо жити найближчим часом: які зміни на нас чекають у серпні

Як будемо жити найближчим часом: які зміни на нас чекають у серпні

Этот материал также доступен на русском языке
Доплати до пенсії (хоча й не усім), довгоочікувані літаки F-16, підвищення податків та нові ліки з канабісу. В останній місяць літа нам обіцяють багато змін, що саме нас очікує у серпні?

Обіцяні F-16

Серпень – останній місяць літа, на яке США запланували поставку літаків F-16 для України. Обіцяли шість винищувачів цього літа і загалом до двадцяти – до кінця року. Домовленості про це були ще у травні-червні 2023 року. Чи встигнуть партнери виконати обіцянку? Чи не вплине на відносини між державами рішення американського президента Джо Байдена не брати участь у виборах? Питання поки що залишаються без відповідей.

Але встигли. Буквально останніми днями липня.

Експерти переконують, що сучасні винищувачі F-16 здатні змінити ситуацію на полі бою і посилити захист України від повітряних атак рф. А системи протиповітряної оборони «Patriots» можуть стати основою якісної протиповітряної оборони.

Хто та які доплати отримає?

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів*, деяким пенсіонерам до Дня незалежності грошова допомога буде виплачена у серпні разом із пенсією без додаткового звернення. Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

До осіб, які мають право на таку грошову допомогу, належать:

  • особи з інвалідністю внаслідок війни та колишні малолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового утримання, визнані особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин – їм буде виплачено від 2700 до 3100 гривень залежно від групи інвалідності;

  • учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності та колишні неповнолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового утримання, а також діти, які народилися в зазначених місцях примусового утримання їх батьків, – 1000 гривень;
  • особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, – 3100 гривень;
  • члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, члени сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України, дружини (чоловіки) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружини (чоловіки) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, – 650 гривень;
  • учасники війни і колишні в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового утримання, особи, яких було насильно вивезено на примусові роботи, діти партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога – 450 гривень.

У відомстві уточнюють, що ветеранам війни, які проходять службу або працюють і не є пенсіонерами, кошти спрямують на рахунки військових частин, установ та організацій. Тим, хто має право на виплату, але не є пенсіонером, не проходить службу і не працює, для отримання допомоги потрібно подати до Пенсійного фонду заяву довільної форми. Виплату проведуть за місцем проживання на рахунок в уповноваженому банку.

Що потрібно знати переселенцям?

З 1 березня виплату допомоги на проживання для ВПО було автоматично продовжено на шість місяців для переважної більшості категорій переселенців. Отже, цей термін закінчується 31 серпня.

Щомісячну грошову допомогу від держави в розмірі 2 тисяч гривень на дорослу людину і 3 тисяч гривень на дитину або людину з інвалідністю отримують родини, якщо вони проживали на території, де тривають або можуть відбуватися бойові дії. Звертаємо увагу, що Мінінтеграції у липні внесло зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією. Цього разу зміни стосуються територіальних громад Донецької та Запорізької областей.

З’являться нові ліки

Канабіс, смола канабісу, екстракти й настоянки канабісу уряд виключив з переліку особливо небезпечних речовин, обіг яких заборонено. Також тетрагідроканнабіол – головний психоактивний компонент канабісу – більше не є протизаконним. Але обсяг їх буде обмежений і контрольований. Відповідну постанову уряд ухвалив у травні, а дія її розпочнеться 16 серпня.

Відтак дозволяється культивування рослин роду коноплі з промисловою метою, окрім виробництва наркотичних засобів і психотропних речовин.

Ліки на основі канабісу пацієнт зможе отримати відповідно до медичних показань, виключно за призначенням лікаря і за електронним рецептом.

«Ощадбанк» змінює тарифи

З 1 серпня почнуть діяти нові процентні ставки за послугою «Мобільні заощадження» від «Ощадбанку». Так, процентна ставка у гривні для тарифних пакетів, крім «Зарплатний», з 4% річних знизиться до 3% річних.

У серпні також будуть дещо змінені дві послуги в мобільному додатку «Ощад24». Йдеться про тарифи за переказ коштів за здійснення бюджетних платежів із запровадженням індивідуальних даних та оплату штрафів. Про те, яких саме змін очікувати, пресслужба банку не повідомляє.

Які податки і для кого планують підвищити?

18 липня Кабмін схвалив зміни до держбюджету та Податкового кодексу. Планується збільшити на 500 мільярдів гривень видатки на фінансування Сил оборони. Гроші очікують зібрати, зокрема, за рахунок підвищення податків.

Урядовці пропонують:

  1. збільшити ставку військового збору з 1,5% до 5% для фізичних осіб;
  2. запровадити військовий збір у розмірі 1% від доходу для юридичних осіб;
  3. запровадити військовий збір для ФОПів першої, другої та четвертої груп у розмірі 5% від двох мінімальних зарплат, тобто 800 гривень на місяць;
  4. запровадити військовий збір для ФОПів третьої групи у розмірі 1% від доходу.

Також планують встановити військовий збір з деяких операцій:

  1. 5% від вартості банківських металів;
  2. 30% від вартості ювелірних виробів;
  3. 15% від вартості легкових автомобілів (крім забезпечення авто осіб з інвалідністю);
  4. 5% від доходу з продажу нерухомості фізичними особами, які протягом року продали один об’єкт нерухомості;
  5. 5% від тарифу за користування мобільним зв’язком.

Кабмін також пропонує запровадити акцизний податок на солодку воду: 0,1 євро на кожні 100 грамів цукру або інших підсолоджувачів у літрі такої води.

Погоджений урядом законопроєкт має ухвалити Верховна Рада. Очікується, що це станеться наприкінці серпня.

Курс долара повільно зростатиме

Ще у квітневій доповіді МВФ прогнозував поступове зростання курсу долара відносно гривні протягом наступних п’яти років. За прогнозами, протягом 2024 року долар має коштувати 41 гривню. Проте у 2025 році – 45,8 гривні. А до 2029 року цей показник зросте до 54,1 гривні.

З 15 липня офіційний курс гривні до долара вперше перевищив історичну позначку «41». Сьогодні він становить за даними Нацбанку 41,21 гривні.

Голова Національного банку Андрій Пишний заявляє, що курс долара упродовж 2024 року коливається відповідно до ринкових умов та сезонності. Адже з жовтня 2023 року НБУ відмовився від фіксації й перейшов до керованої гнучкості курсу. Як прогнозують аналітики, вже до кінця серпня – восени можуть бути сформовані нові коридори допустимих коливань: 41-42 гривні за долар.

– Зараз різниця між офіційним і готівковим курсами не перевищує 1−1,5%. Для нас важливо, щоб обмінний курс коливався в обидва боки, щоб попит і пропозиція визначали ситуацію на валютному ринку. Присутність НБУ на ринку є лише чинником підвищення довіри, – прокоментував ситуацію голова Нацбанку Андрій Пишний.

Коли розпочнеться навчальний рік?

Наприкінці травня Міністерство освіти і науки рекомендувало закладам вищої, фахової передвищої, професійної, професійно-технічної освіти за можливості розпочати 2024-2025 навчальний рік у першій половині серпня. Виключення стосувалося тільки студентів перших курсів. Відомство також дало рекомендації використовувати суботні дні як робочі в теплі місяці року, а також подовжити освітній процес до кінця липня 2025 року, якщо буде така потреба, крім випускних курсів.

Щодо закладів середньої освіти – шкіл, ліцеїв та гімназій – в них навчальний рік має початися 2 вересня.

Де отримати гроші на сонячні батареї?

У серпні буде доступною Програма кредитування під 0% для фізичних осіб, розрахована на придбання генеруючих установок, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел. Кожен, хто бажає придбати сонячні панелі з системами накопичення електроенергії або вітрові установки, може отримати кредит до 480 тисяч гривень на 10 років. Наразі звертатися можна до «ПриватБанку», «Ощадбанку», «Укргазбанку», «Сенс Банку», банку «Глобус». Кількість банків-партнерів буде збільшуватися.

Крім того, за програмою «Доступні кредити 5-7-9», ОСББ та ЖБК можуть отримати кредит в розмірі до 5 мільйонів гривень терміном до 5 років під 7% річних. За ці кошти можна придбати і встановити сонячні панелі, інвертори, системи зберігання електроенергії та інше допоміжне обладнання. Заявки приймають 46 банків, які співпрацюють з державою за програмою «Доступні кредити 5-7-9».

Щодо питань встановлення альтернативних джерел енергії для забезпечення власної енергонезалежності можна звертатися на урядову «гарячу лінію» 15-49 під назвою «СТРУМ».

*Постанова Кабінету Міністрів «Деякі питання соціального захисту осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, ветеранів війни та осіб, що працюють в спеціальних умовах» № 1396 від 27 грудня 2023 року.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні