Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаПільгиІнвалідність внаслідок війни: які надбавки до пенсії передбачені для цієї категорії осіб

Інвалідність внаслідок війни: які надбавки до пенсії передбачені для цієї категорії осіб

Этот материал также доступен на русском языке
З кожним днем ​​в Україні стає все більш актуальним питання про соціальні гарантії та захист інвалідів внаслідок війни, про надання низки пільг самому учаснику бойових дій, а також його сім'ї.

Останнім часом до редакції дедалі частіше надходять запитання щодо допомоги людям зі статусом особи з інвалідністю внаслідок війни.

Наш позаштатний юрист Вікторія Гусакова проаналізувала Закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»*.

Саме в ньому прописано, на які пільги та грошову допомогу можуть розраховувати такі особи.

Раніше ми розповідали, які медичні пільги надаються особам з інвалідністю внаслідок війни, а також про допомогу з комунальних платежів та користуванні громадським транспортом. Також ми роз’яснили, які пільги надаються за умови забезпечення житлом, земельними ділянками,  а також особливостями одержання автомобіля.

Надбавки до пенсії

Внаслідок війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання, або державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються особам з інвалідністю:

  • I групи – у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність,

  • II групи – 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність,

  • III групи – 30 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

Особам з інвалідністю внаслідок війни II і III груп з числа учасників бойових дій у період Другої світової війни, яким виповнилося 85 років і більше, надаються пільги, передбачені цією статтею для осіб з інвалідністю внаслідок війни I групи.

***

Якщо особа у зв’язку з встановленням інвалідності одночасно має право на отримання одноразової грошової допомоги, передбаченої цією частиною, і одноразової грошової допомоги відповідно до інших законів, виплата грошових сум здійснюється за однією з підстав на вибір такої особи.

*Стаття 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» 3551-XII 22.10.1993 р. (редакція від 28.06.2024)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні