Понеділок, 9 Вересня, 2024
ГоловнаПільгиІнвалідність у результаті війни: які пільги допоможуть швидше отримати автомобіль

Інвалідність у результаті війни: які пільги допоможуть швидше отримати автомобіль

Этот материал также доступен на русском языке
Наш позаштатний юрист Вікторія Гусакова проаналізувала Закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»*.

Останнім часом до редакції дедалі частіше надходять запитання щодо допомоги людям зі статусом особи з інвалідністю внаслідок війни.

Наш позаштатний юрист Вікторія Гусакова проаналізувала Закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»*.

Саме в ньому прописано, на які пільги та грошову допомогу можуть розраховувати такі особи.

Раніше ми розповідали, які медичні пільги надаються особам з інвалідністю внаслідок війни, а також про допомогу з комунальних платежів та користуванні громадським транспортом. Також ми роз’яснили, які пільги надаються за умови забезпечення житлом та земельними ділянками.

Забезпечення автомобілем

Позачергове безоплатне забезпечення автомобілем (за наявності медичних показань) на термін експлуатації до десяти років (з наступною заміною на новий), виплата компенсації на бензин (пальне), ремонт, технічне обслуговування.

Особи з інвалідністю внаслідок війни з числа осіб, які брали безпосередню участь у бойових діях під час Другої світової війни, за наявності медичних показань безоплатно забезпечуються автомобілем першочергово.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

Особи з інвалідністю внаслідок війни мають право на звільнення від орендної плати за нежитлові приміщення під гаражі для спеціальних засобів пересування (автомобілів, мотовізків, веловізків тощо) та безоплатне надання для цих засобів гаражів-стоянок незалежно від їх форми власності.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

Особам з інвалідністю внаслідок війни II і III груп з числа учасників бойових дій у період Другої світової війни, яким виповнилося 85 років і більше, надаються пільги, передбачені цією статтею для осіб з інвалідністю внаслідок війни I групи.

***

Якщо особа у зв’язку з встановленням інвалідності одночасно має право на отримання одноразової грошової допомоги, передбаченої цією частиною, і одноразової грошової допомоги відповідно до інших законів, виплата грошових сум здійснюється за однією з підстав на вибір такої особи.

*Стаття 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» 3551-XII 22.10.1993 р. (редакція від 28.06.2024)

Буде корисно:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні