Особливо часто люди ставлять це питання в сезон, коли ці ягоди продаються повсюдно.
Чи можна діабетикам кавун і диню?
І диня, і кавун – джерела фруктози та сахарози, і тому на цукор крові вони, звичайно, впливають. При цьому до їх складу входить велика кількість клітковини, вітамінів та мікроелементів, тому повністю відмовлятися від них не варто.
Важливо лише знати, скільки їх можна включати до раціону, контролюючи у своїй рівень глюкози.
І кавун, і диня є низькокалорійними — лише близько 30 ккал на 100 г продукту. В них також низький вміст вуглеводів — всього 6-8 грамів на 100 грамів м’якоті. Це означає, що 100-200 г кавуна або дині складе всього близько 1 хлібної одиниці.
Що стосується високого глікемічного індексу, то
- він не підвищиться, якщо за один прийом не вживати більше 200 г кавуна або дині.
- Також їх не можна їсти на голодний шлунок.
- Але якщо з’їдати диню або кавун як десерт, не перевищуючи кількість і після основних прийомів їжі, їх вплив на цукор крові буде мінімальним.
Це корисно знати: