Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаРізнеХто наступний: історія замахів​ на президентів США-  четверо вбито, семеро вижило

Хто наступний: історія замахів​ на президентів США-  четверо вбито, семеро вижило

Этот материал также доступен на русском языке
Нещодавно розширився список президентів США, на яких було скоєно замахи. Дональд Трамп* 13 липня став одинадцятим у цьому скорботному списку. Він відбувся подряпиною і став не п'ятим у списку вбитих, а сьомим у списку тих, хто вижив. А хто перед ним?

 Кому з президентів не вдалося вижити?

Авраам Линкольн

Шістнадцятий президент і, до речі, перший від Республіканської партії, Авраам Лінкольн був убитий 14 квітня 1865 року, коли разом із дружиною був присутній у театрі на виставі комедійної п’єси «Наш американський кузен» у Вашингтоні. Актор Джон Бут проник у президентську ложу і вистрілив Лінкольну в голову з пістолета. Вранці наступного дня, не приходячи до тями, Авраам Лінкольн помер. Існує думка, що підтримка прав чорношкірих стала причиною замаху на політика.

 Джеймс Гарфілд

Другим вбитим у США президентом став Джеймс Гарфілд. Збройний напад на нього було скоєно 2 липня 1881 року, на шостий місяць перебування на посаді президента. Він був під номером двадцять і так само республіканцем. Президент був тяжко поранений пістолетним пострілом у спину, коли перебував на вокзалі у Вашингтоні. Помер він 19 вересня 1881 року. Стріляв у нього якийсь Гіто, психічно неврівноважена людина, яка безуспішно і наполегливо вимагала у президента місця консула у Франції. Що дуже показово, російська терористична організація «Народна воля», яка вбила за 4 місяці до цього царя Олександра II, осудила замах Гіто: “Висловлюючи американському народу глибоке співчуття з нагоди смерті президента, Джеймса Авраама Гарфілда, вважаємо своїм обов’язком заявити протест проти насильницьких дій, подібних замаху Гіто”. Як то кажуть, без коментарів.

Вільям Мак-Кінлі

Третій замах стався на двадцять п’ятого президента США республіканця Вільяма Мак-Кінлі 6 вересня 1901 року. Його застрелили, коли той тиснув руки громадянам після виступу на панамериканській виставці у Баффало. Президента було поранено анархістом Чолгошем. Перша куля вбивці, який стояв буквально за метр від президента, відскочила від ґудзика його смокінгу, не завдавши йому жодної шкоди. Друга куля влучила у живіт і пошкодила внутрішні органи. Мак-Кінлі, бачачи, що охорона б’є впійманого на місці вбивцю, встиг сказати: «Легше з ним, хлопці». За тиждень після поранення, 13 вересня, стан Мак-Кінлі погіршився, і він помер.

Джон Кеннеді

 У листопаді 1963 року стався замах на 35-го президента США Джона Кеннеді. На нього вчинили напад із застосуванням далекобійної з оптичним прицілом вогнепальної зброї, коли той перебував у Далласі з дружиною Жаклін. Екс-президента доправили до лікарні, де невдовзі він помер. Додам, що кадри його загибелі на все життя залишилися в моїй пам’яті. Тоді я був третьокласником, батьки купили наш перший телевізор (чорно-білий, зрозуміло), і телепередача новин з кадрами замаху на Кеннеді була першою при першому включенні будинку львівського «Вогника».

 А хто ж серед «щасливчиків»?

У США, зазначимо, вже відбувалися замахи на кандидатів у президенти, які балотувалися на другий термін. Отже, Трамп не «відкрив Америку» в цьому сенсі.

  • 14 жовтня 1912 року під час передвиборчого мітингу в Мілуокі президент Теодор Рузвельт був поранений у грудну клітку. Незважаючи на поранення, Рузвельт завершив промову, а потім звернувся до лікарів. Джона Шренка, який вчинив замах, було визнано неосудним.
  • 15 лютого 1933 року в Майамі було скоєно замах на тридцять другого президента США Франкліна Рузвельта. Рузвельт не постраждав, загинув мер Чикаго Ентоні Чермак.
  • 5 вересня 1975 року було скоєно замах на тридцять восьмого президента США Джеральда Форда. Другий замах на політика було скоєно 22 вересня у Сан-Франциско. В обох випадках колишнього главу Білого дому не було поранено.
  • У березні 1981 року після виступу глави держави в готелі «Хілтон» у Вашингтоні було скоєно збройний напад на сорокового президента США Рональда Рейгана.
  • 2005 року в Тбілісі стався замах на 43-го президента США Джорджа Буша-молодшого. Гранату було кинуто на сцену, але вона не вибухнула.

«Шоу маст гоу он», – співав найпопулярніший Фредді Меркьюрі. Шоу має тривати. Сьомим у списку, який, на щастя, не став мартирологом, виявився Дональд Трамп. Дай Боже, щоб і на наше, українське, щастя.

@Карикатура Олексія Kустовського

***

Зараз все на очах у всієї планети. Тут Трамп, там словак Фіцо (від ред. – Прем’єр-міністр Словаччини, на якого нещодавно було скоєно замах). А ось раніше була «терра інкогніто», закрита, запечатана країна – СРСР. Там усе завжди було “тишком-нишком” і ніхто не стріляв у керівників держави? Авжеж, звичайно.

Про замахи на вищих радянських керівників поговоримо в наступній публікації.

Валерій Боянжу, Херсон — Одеса

*Дональд Трамп зараз екс-президент США (45-й) і лише нещодавно став офіційним кандидатом на посаду наступного президента.

Жертвами замаху стали президенти США Авраам Лінкольн, Джеймс Гарфілд, Вільям Мак-Кінлі та Джон Кеннеді.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні