No menu items!
Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк допомогти близькій людині, яка вживає наркотики або є алкозалежною?

Як допомогти близькій людині, яка вживає наркотики або є алкозалежною?

Люди, які страждають на наркотичну або алкогольну залежність дуже часто не усвідомлюють проблему, а якщо й розуміють, то не можуть самостійно відмовитися від вживання опіатів. У такому випадку на допомогу приходять близькі люди, які повинні знайти клініку та ознайомитися з умовами лікування та оздоровлення.

Яку допомогу наркозалежним надають у спеціалізованих клініках?

Наркологічні клініки та центри зазвичай практикують лікування різних видів залежності, але найбільш пріоритетні напрямки — це лікування та реабілітація наркотичної та алкогольної залежностей.

Програми, спрямовані на усунення наркотичної залежності, зокрема, включають:

  • Лікування залежності від наркотичних засобів, яке проводиться з урахуванням індивідуальних показників пацієнта. Під час призначення лікування та вибору програми береться до уваги вік, стать, тривалість залежності, тип наркотичних засобів тощо.
  • Проведення ультрашвидкої опіоїдної детоксикації, яка застосовується у разі гострої потреби зняти ломку. Як правило, детоксикація проводиться в стаціонарі під наглядом професійних наркологів.
  • Лікування співзалежності, яке передбачає надання допомоги близькій людині наркозалежного. Близька людина дуже часто починає надмірно переживати за родича, відчуваючи психологічний дискомфорт та відкладаючи власне життя на другий план. Таких людей називають співзалежними. Хоч вони й не є споживачами наркотиків, але також потребують допомоги спеціалістів.

Більш детально з умовами надання допомоги наркозалежним можна ознайомитися на сайті Української наркологічної спілки за посиланням: https://narcolog.org/.

Які існують методи лікування алкогольної залежності?

За словами медиків, люди, які страждають від алкогольної залежності більш сприятливі до лікування, ніж ті, які є залежними від наркотичних засобів. Саме тому підхід до лікування алкоголіків трохи відрізняється від того, який застосовується для лікування наркозалежних.

Люди, які хочуть позбутися алкогольної залежності можуть розраховувати на таку допомогу:

  • Лікування алкоголізму та реабілітація алкозалежних, що проводяться за спеціальними програмами та, як правило, вимагають стаціонарного перебування пацієнта у лікувальному закладі.
  • Виведення із запою вдома або в умовах стаціонару передбачає надання комплексу послуг, які в першу чергу спрямовані на припинення вживання алкогольних напоїв та усунення важких симптомів інтоксикації. До початку процедури виведення із запою пацієнтові проводять медичне обстеження: вимірюють артеріальний тиск, а також частоту дихання та пульсу, визначають рівень цукру в крові, роблять електрокардіограму. Лише після цих обстежень проводиться виведення із запою.
  • Плазмаферез — лікування алкогольної залежності, яке передбачає видалення з крові пацієнта певної кількості плазми і заміна її ізотонічним розчином або донорською плазмою здорової людини. Процедура проводиться під постійним наглядом лікаря без використання наркозу. Але, як розповіли фахівці клініки Українська наркологічна спілка, плазмаферез має певні протипоказання, серед яких: наявність інфекційних та серцево-судинних захворювань, порушення згортання крові, алергічна реакція на компоненти донорської плазми. Завдяки цій процедурі досягається зниження в’язкості крові, покращення трансформації та відновлення клітин, як наслідок оздоровлення та відновлення всього організму.

*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні