Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяКоли наше здоров'я похитнулося: яка молитва про здоров'я найсильніша

Коли наше здоров’я похитнулося: яка молитва про здоров’я найсильніша

Этот материал также доступен на русском языке
У важкі для себе хвилини ми усвідомлено чи мимоволі звертаємось з молитвою до Бога і святих, сподіваючись на їхню допомогу, підтримку. Страждаючи від хвороби, бачачи нездужання близьких, ми вкладаємо всю силу своєї душі у молитву. Якою має бути наша молитва?

Чи існує найсильніша молитва за здоров’я сама по собі? Джерело всіх благ – Господь. Але найчастіше природне бажання хворого якнайшвидше отримати лікування штовхає на хибний шлях – прочитати текст, як якесь заклинання, не вникаючи у глибинний зміст цієї дії.

Насправді ж молитва – це розмова з Богом і тим святим, до якого звернення у тексті. Цей святий, своєю чергою, молиться Господу і силою Божою здійснює (подає) зцілення.

У православній традиції молитви про здоров’я складено кільком святим і у різній формі. Дієвою ж молитвою про здоров’я, за відгуками сотень тисяч віруючих по всьому світу, визнається акафіст Пантелеймону цілителю*.

Великомученик і цілитель Пантелеймон – святий перших століть християнства (275–305 рр.). Його ім’я у перекладі означає «всемилостивий». За земного життя св. вмч. Пантелеймон був лікарем.

Після прийняття Таїнства хрещення продовжував лікувати людей, але вже силою Божою і без стягнення плати, чим спричинив заздрість язичників. В результаті наклепів прийняв мученицькі страждання, до кінця залишившись вірним Господу.

Акафіст Пантелеймону цілителю – це молитва про здоров’я

Акафіст Пантелеймону цілителю – це молитва про здоров’я, що містить у собі елементи з житія святого, а також випадки його чудесної допомоги в одужанні і навіть воскресіння з мертвих. Читання цієї молитви займає лише близько 20 хвилин. Головне – від щирого серця молитися і мати надію на Господа.

Чому потрібна молитва про хворого?

Молитва про хворого ніколи не буває марною. Плани Божі та повна картина життя людини, про яку здійснюється молитва, в більшості випадків приховані. Одному корисно отримати лікування одночасно, другому – пізніше. Третя людина через хворобу зміцнюється у вірі, набуває справжнього покаяння, змінюється внутрішньо, отримуючи при цьому лише часткове зцілення тіла або ослаблення душевної недуги.

Однак у всіх випадках тим, хто звертається до цього акафіста, надається допомога. Відбувається очищення і оновлення душі стражденного, схиляється на милість Господь і дає можливість діяти Святому Духу.

Чи є потрібною молитва за здоров’я близьких (матері, батька, доньки, сина, сім’ї, батьків)?

Молитва про здоров’я, наприклад, матері, чоловіка завжди до вподоби Господу. У цьому проявляється і виконується Божа заповідь про любов одне до одного. Святі отці також одностайно стверджують про особливу силу материнської молитви. Це пов’язано з тією владою, яку Господь дає батькам над дітьми. Прохання про здоров’я ближнього – духовна милостиня і спосіб підтримки у скрутну хвилину (навіть на відстані!).

ДО ВІДОМА

День святого великомученика і цілителя Пантелеймона — 27 липня (за новоюліанським календарем) і 9 серпня — за юліанським.

*Акафіст святому Пантелеймону можна купити в церковній лавці або дивіться на сайті:

Молитва до святого великомученика і цілителя Пантелеймона

О великий Христів угоднику і преславний цілителю, великомученику Пантелеймоне!

Ти душею на небесах перед престолом Божим предстоїш і триіпостасною Його славою насолоджуєшся, а тілом і іконою святою на землі в Божественних храмах перебуваєш і даною тобі благодаттю різні чудеса твориш. Споглянь милосердним оком твоїм на людей, що стоять і перед чесною іконою твоєю моляться, благаючи від тебе цілющої допомоги і заступництва; піднеси до Господа Бога нашого теплі твої молитви і випроси душам нашим прощення гріхів. Бо ми через беззаконня наші не можемо підняти очей до висоти небесної, ні піднести голосу моління до Його в Божестві неприступної слави; серцем скрушеним і духом смиренним тебе, заступника милостивого перед Владикою і молитовника за нас грішних, закликаємо, бо ти отримав благодать від Господа недуги відганяти і пристрасті зціляти.

Тебе просимо: не зневаж нас недостойних, що молимося тобі й помочі твоєї потребуємо, будь нам у печалях утішителем, у недугах лютих лікарем, у напастях покровителем, для хворих очей прозріння подателем, дітям хворим помічником. Випроси всім все, що для їхнього спасіння корисне, щоб твоїми до Господа Бога молитвами отримали благодать і милість і прославляли всіх благ Джерело і Дароподателя Бога, Єдиного в Тройці Святій, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і навіки-віків. Амінь.

За матеріалами православної преси

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні