Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаПільгиЯкщо особа з інвалідністю працює, яку допомогу та пільги можна отримати

Якщо особа з інвалідністю працює, яку допомогу та пільги можна отримати

Этот материал также доступен на русском языке
Бойові дії продовжуються, і останнім часом до редакції дедалі частіше надходять запитання щодо допомоги людям зі статусом особи з інвалідністю внаслідок війни.

Наш позаштатний юрист Вікторія Гусакова проаналізувала Закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»*.

Саме в ньому прописано, на які пільги та грошову допомогу можуть розраховувати такі особи.

Раніше ми розповідали, які медичні пільги надаються особам з інвалідністю внаслідок війни, а також про допомогу з комунальних платежів та користуванні громадським транспортом.

Якщо особа з інвалідністю внаслідок війни працює

Праця осіб з інвалідністю внаслідок війни регулюється відповідними нормами законодавства України про працю і соціальний захист осіб з інвалідністю. Таким чином вони мають право на:

  • залишення на роботі при скороченні штату працівників і працевлаштування у разі ліквідації підприємств;
  • виплату допомоги з тимчасової непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;
  • виплату допомоги з тимчасової непрацездатності до чотирьох місяців поспіль або до п’яти місяців протягом календарного року, а також допомоги з державного соціального страхування за весь період перебування в санаторії з урахуванням проїзду туди і назад у разі, коли для лікування не вистачає щорічної і додаткової відпусток;
  • використання чергової щорічної відпустки у зручний час, а також одержання додаткової відпустки зі збереженням заробітної плати строком 14 календарних днів на рік.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

Особам з інвалідністю внаслідок війни II і III груп з числа учасників бойових дій у період Другої світової війни, яким виповнилося 85 років і більше, надаються пільги, передбачені цією статтею для осіб з інвалідністю внаслідок війни I групи.

***

Якщо особа у зв’язку з встановленням інвалідності одночасно має право на отримання одноразової грошової допомоги, передбаченої цією частиною, і одноразової грошової допомоги відповідно до інших законів, виплата грошових сум здійснюється за однією з підстав на вибір такої особи.

*Стаття 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» № 3551-XII 22.10.1993 р. (редакція від 28.06.2024)

Буде корисно:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні