Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаПільгиОсобам з інвалідністю внаслідок війни надається допомога у користуванні громадським транспортом

Особам з інвалідністю внаслідок війни надається допомога у користуванні громадським транспортом

Этот материал также доступен на русском языке
З кожним днем ​​зростає кількість питань, пов'язаних з допомогою людей зі статусом особи з інвалідністю внаслідок війни.

Наш позаштатний юрист Вікторія Гусакова проаналізувала Закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»*.

Саме в ньому прописано, на які пільги та грошову допомогу можуть розраховувати такі особи.

Раніше ми розповідали, які медичні пільги надаються особам з інвалідністю внаслідок війни, а також про допомогу з комунальних платежів.

Проїзд у громадському транспорті

Передбачено безоплатний проїзд таким транспортом:

  • усіма видами міського пасажирського;

  • автомобільним загального користування в сільській місцевості;

  • залізничним і водним приміського сполучення;

  • автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньо- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду – також електронного квитка, який видається на безоплатній основі.

Це право поширюється і на особу, яка супроводжує особу з інвалідністю I групи.

  1. Особам з інвалідністю I і II груп надається право безоплатного проїзду один раз на рік (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом, а особам, які супроводжують осіб з інвалідністю I групи (не більше одного супровідника), – 50-відсоткова знижка вартості проїзду один раз на рік (туди і назад) зазначеними видами транспорту.
  2. Особам з інвалідністю III групи надається право безоплатного проїзду один раз на два роки (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом незалежно від наявності залізничного сполучення або проїзду один раз на рік (туди і назад) зазначеними видами транспорту з 50-відсотковою знижкою вартості проїзду.
  3. Особам з інвалідністю внаслідок війни та особам, які супроводжують у поїздках осіб з інвалідністю I групи (не більше одного супровідника), надається право користування міжміським транспортом зазначених видів у період з 1 жовтня по 15 травня з 50-відсотковою знижкою вартості проїзду без обмеження кількості поїздок.

*Стаття 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» 3551-XII 22.10.1993 р. (редакція від 28.06.2024)

Буде корисно:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні