Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяДень пророка Іллі: коли відзначаємо у 2024 році за новим календарем

День пророка Іллі: коли відзначаємо у 2024 році за новим календарем

Этот материал также доступен на русском языке
20 липня віруючі вшановують пам'ять святого Іллі – найвідомішого старозавітного пророка та святого. Українці завжди шанували цього святого.

Ілля, один із найвидатніших пророків Старого Завіту, народився у Фесвії Галаадській в коліні Левіїному за 900 років до Різдва Христового.

Коли народився Ілля, батькові його було видіння, що благородні мужі розмовляли з немовлям, сповивали вогнем і живили полум’ям вогняним. З юних років Ілля оселився в пустелі і жив у суворому подвигу посту і молитви. Покликаний на пророче служіння за царювання царя Ахава-ідолопоклонника, який поклонявся Ваалу (сонцю) і змушував народ єврейський робити те саме. Господь послав Іллю до Ахава і наказав передбачити йому, що якщо він та його народ не звернуться до істинного Бога, то його царство спіткає голод. Ахав не послухався пророка, і в країні настали посуха і великий голод. Під час голоду Ілля прожив рік у пустелі, куди йому ворони носили їжу, і понад два роки в однієї вдови у місті Сарепті.

Через три з половиною роки Ілля повернувся в Ізраїльське царство і сказав цареві та всьому народові, що всі лиха ізраїльтян походять від того, що вони забули істинного Бога і стали поклонятися ідолові Ваалу. Щоб довести оману ізраїльтян, Ілля запропонував зробити два жертовники – один Ваалу, а другий – Богу, і сказав: “Принесемо жертви, і якщо вогонь з неба зійде на жертовник Ваала, значить, він істинний Бог, а якщо ні, то ідол” (див. 3Цар.18, 21-24). Спочатку зробили жертовник Ваалу, накидали дров, закололи бика, але скільки не молилися (кричали, скакали, кололи себе до крові) жерці Ваалови своєму бовванові, не було від нього ані голосу, ані відповіді. А як тільки помолився святий Ілля своєму Богові, одразу спав з неба вогонь і попалив не тільки жертви з дровами, але й воду, якою вони були облиті. І весь народ упав на землю і вигукнув: «Бог Іллі є Істинний Бог, звернімося до Нього». Тоді за наказом пророка Іллі жерців було вбито. По молитві пророка Іллі Господь послав на землю дощ, посуха скінчилася.

За свої полум’яні ревнощі про Славу Божу пророк Ілля був узятий на небо живим у вогняній колісниці. Свідком цього чудового сходження був пророк Єлисей.

Пророк Ілля знову з’являється в Новому Завіті: під час Преображення Господнього, він разом із пророком Мойсеєм явився на горі Фавор, щоб розмовляти з Ісусом Христом.

За переказом Церкви, пророк Ілля явиться на землі знову. Він буде предтечею другого пришестя Христа на землю і під час проповіді прийме тілесну смерть.

Пророку Іллі моляться про дарування дощу під час посухи:

Владико, Господи Боже наш, ти виконав благання пророка Іллі Фесвітянина заради любові його до Тебе: стримав дощ, що посилався тоді на землю, і знову після його молитиви дощ плодоносний землі дарував. Сам, Владико всіх, щиро благаємо, з ласки Твоєї пошли дощ рясний людям Твоїм і, простивши гріхи наші, дай дощу твого на місця, де просять і потребують його, обрадуй землю ради нещасних людей Твоїх і дітей, і худоби, і всього іншого живого створіння, бо всі від тебе дожидають, що Ти даси їм їжу в свій час. Бо Ти – Бог наш, Бог, що милує і спасає, і Тобі славу возсилаємо, Отцю і Сину, і Святому Духові нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

ДО ВІДОМА. День пам’яті святого пророка Іллі – 20 липня за новоюліанським календарем і 2 серпня – за юліанським.

За матеріалами православної преси

Вас також можуть зацікавити новини:

Зробити ставку, як у казино: у яких випадках пенсіонеру вигідно купувати страховий стаж (відео)

Якби не працював, пенсія була б більшою: чому стаж великий, а пенсія маленька (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні