Статті

Пенсії та пільги: що буде з виплатами найближчим часом і навіщо потрібна бюджетна декларація

Що таке бюджетна декларація

Наприкінці червня Кабінет Міністрів затвердив бюджетну декларацію на 2025-2027 роки. Цей документ визначає засади бюджетної політики і показники державного бюджету на найближчі роки. На її підставі складається проєкт державного бюджету.

З документу стало відомо, наскільки все погано у вітчизняній економіці. Також в декларації визначено плани на наступні роки щодо пенсійної реформи, індексації та проблемні місця чинної пенсійної системи.

Індексація пенсій: чи варто розраховувати?

Згідно з документом, планується забезпечити своєчасне і у повному обсязі фінансування пенсійних виплат і щорічно проводити індексацію пенсій з 1 березня.

По суті, це єдина гарна новина, що пенсії, як це і має бути, планують виплачувати і навіть вчасно індексувати. Втім, достеменно невідомо, на який відсоток будуть індексувати, де візьмуть гроші і чи взагалі будуть це робити, адже мова йде лише про проєкт. За сучасних непростих військово-політичних та економічних обставин доволі складно щось планувати.

Пенсійна реформа: які зміни планують?

Також в уряді планують упорядкувати систему пенсійного забезпечення з метою посилення її справедливості та визначення єдиних підходів до нарахування страхових пенсій для усіх категорій громадян.

Вочевидь, тут йдеться про бальну систему, щодо якої вже було багато розмов, але поки що жодної конкретики. Поки що це схоже лише на добрий намір, ніж на те, що можна реально запровадити найближчим часом. А чи дійсно мова йде про уніфікацію пенсійної системи для абсолютно усіх категорій громадян, тобто скасування спеціальних пенсій, наприклад, для чиновників, суддів, силовиків, чорнобильців – це з декларації незрозуміло. Таке завдання є ще більш складним, ніж запровадження бальної системи.

Борги ПФУ: чи повернуть гроші пенсіонерам?

Окрім цього, в декларації є розділ, де зазначено фіскальні ризики на найближчі три роки. Тобто те, що може негативно вплинути на виконання показників державного бюджету. Між іншим вказано, що тягарем для державного бюджету можуть бути:

  • виконання Пенсійним фондом судових рішень і погашення заборгованості перед пенсіонерами за такими рішеннями;

  • забезпечення виплати пенсій особам, які проживали на окупованих територіях, після деокупації таких територій.

В декларації не зазначено, що ці пункти треба у найближчі роки виконувати. Там лише вказано, що вони, з-поміж багатьох інших, можуть також завадити виконанню бюджету. Тобто борги ближчими роками і надалі будуть накопичуватися.

Які виплати «заморозять»?

В найближчі три роки не планують збільшувати ані прожитковий мінімум, ані мінімальну зарплату, ані оклади бюджетникам. В документі зазначається, що в 2025-2027 роках прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, планується встановити на рівні 2361 гривні. Тобто залишається рівень поточного року, адже таким він є і зараз.

Так само на рівні восьми тисяч гривень залишиться і мінімальна зарплата.

«Це забезпечить досягнутий рівень гарантії з урахуванням значного підвищення у 2024 році», – йдеться у бюджетній декларації.

Нагадаємо, що від вказаних показників залежать розміри мінімальних пенсій та надбавок до них. Отже, уряд планує заморозити усі соціальні видатки і зарплати для багатьох громадян щонайменше на найближчі три роки.

На кому планують зекономити?

Наголошується на необхідності підтримки найуразливіших громадян, що здається цілком логічним. При цьому вкотре вказується, що треба забезпечити максимальну адресність виплат і запровадити уніфіковану соціальну допомогу.

На практиці це означає, що потрібно якомога більше людей залишити без виплат. Тобто – соціальну допомогу виплачувати тільки найбіднішим верствам населення, запровадивши низку доволі суворих вимог.

***

Звісно, це лише проєкт і поки що не варто дуже панікувати. Але цей документ відображає, наскільки негативною є ситуація в країні. Отже, пояси доведеться затягувати ще більше.

І тут ми не торкнулися ще таких тем, як збільшення тарифів, підвищення податків тощо. Натомість декларація передбачає, наприклад, відновлення дорожнього фонду і чималі видатки на ремонт доріг, з одного боку. А з другого боку там вказується про поступове зменшення видатків на оборону.

Можливо, в уряді прогнозують доволі швидке завершення війни? Тоді це, безперечно, добра новина.

Новое на сайте

  • Статті

Вибираємо газовий котел для дому

Перш ніж вирушити за покупкою газового котла, необхідно зрозуміти, який саме опалювальний прилад вам потрібен.…

19/09/2024 01:02
  • Новини

Сильний нагар і застарілий жир тепер не проблема – як господині відмивають духовку без хімії

Варто кілька разів відкласти миття духової шафи після приготування їжі, і краплі жиру та бруду…

18/09/2024 23:24
  • Новини

Встигніть зробити це в саду відразу ж після опадання листя – і ваші плодові дерева не хворітимуть

Досі багато садівників сперечаються на тему: чи потрібно проводити побілку дерев і що це дає.…

18/09/2024 22:53
  • Новини

Погода в Україні на четвер, 19 вересня

19 вересня очікується невеликий дощ на Одещині, на решті території країни без опадів.

18/09/2024 22:18
  • Новини

Магнітні бурі на четвер, 19 вересня 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

18/09/2024 21:32
  • Статті

Не можете заснути, тому що ноги сіпаються і кудись “біжать” – поради невролога, як із цим впоратися

Чому «крутить» ноги ночами і які заходи допоможуть позбутися цього синдрому, розповіла невролог вищої категорії…

18/09/2024 20:44