П’ятниця, 22 Листопада, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяСамі варимо сир вдома: економічно, екологічно та дуже смачно

Самі варимо сир вдома: економічно, екологічно та дуже смачно

Этот материал также доступен на русском языке
 Всі ми розуміємо, що якісний сир не може коштувати дешево. А купувати сирний продукт, в якому молоко замінили пальмовою олією (вона набагато дешевша), тільки шкодити своєму здоров'ю.

Тому пропонуємо вам приготувати сир в домашніх умовах. Це буде і дешевше, і корисніше.

 Твердий сир: сім етапів приготування

Вартість якісного твердого сиру нині стартує від 400 гривень за кілограм. Недорогі варіанти сирних продуктів приваблюють ціною, але варто пам’ятати, що вони містять лише до 20% молока. Тож пропонуємо приготувати твердий сир самостійно.

Складники

Сир кисломолочний* – 1 кілограм, молоко – 1 літр, сода – 1 чайна ложка, яйце – 1 штука, сіль – 0,5 чайної ложки, масло – 50 грамів.

Приготування

1. Змішати у каструлі сир і молоко. Варити на помірному вогні, весь час помішуючи. Сир почне плавитися.

2. Коли суміш перетвориться на сироватку і розплавлені шматки сиру, що злипаються, її треба відкинути на друшляк.

3. Густу частину сирного продукту перекладаємо в каструлю з товстим дном, додаємо сіль, яйце, вершкове масло.

4. За бажанням, можна додати дрібку мускатного горіха, або подрібнений кріп або інші сухі спеції.

5. Сир плавимо на помірному вогні, постійно помішуючи. Що довше він буде плавитися, то твердішим вийде продукт.

6. Коли маса стане повністю однорідною і гладкою, додаємо соду. Добре вимішуємо.

7. Перекладаємо готовий сир у контейнер. Даємо охолонути і ставимо в холодильник до повного застигання.

!!! *Зверніть увагу, що знадобиться якісний кисломолочний сир високої жирності, найкраще – домашній. Готовий продукт буде добре нарізатися шматками.

Сир «Філадельфія» зі сметани та кефіру

Крем-сир нині дуже популярний. Його використовують для бутербродів, з нього готують крем для тортів та інших десертів. Однак ціна його недешева. За упаковку 125 грамів доведеться заплатити від 80 гривень. Ми ж пропонуємо приготувати бюджетний варіант сиру «Філадельфія» у домашніх умовах.

Складники

Сметана, 20% – 1 пакет, 350 грамів, кефір, 2,5% – 1 пакет, 350-400 грамів.

Приготування

  • Використовуйте і сметану, і кефір у поліетиленовій упаковці. По 1 пакету кожного продукту заморозьте у морозильній камері.

  • Із заморожених молочних продуктів зніміть пакування. Вміст перекладіть у друшляк, застелений марлею у 6 шарів. Краї марлі загорніть.
  • Залиште на шість-вісім годин, можна на ніч.
  • Коли сироватка стече, у марлі залишиться крем-сир. Перемішайте його. За бажанням, додайте дрібку солі.
  • Зберігайте у холодильнику, в закритому контейнері.

ПОРАДА. Сироватку після приготування крем-сиру не виливайте. З неї можна приготувати млинці, оладки і навіть дріжджові пиріжки.

Як перевірити якість сиру?

Ось декілька порад, як перевірити якість сиру, який придбали в магазині або на ринку.

ЧИ МІСТИТЬСЯ ПАЛЬМОВА ОЛІЯ?

Відрізаємо невеличкий шматочок сиру і залишаємо його на 12 годин при кімнатній температурі. Якщо сир:

– пожовтів, але смак і запах не змінилися – в ньому є пальмові або інші рослинні олії,

– почав киснути і змінив запах – продукт натуральний.

Як виявити крохмаль?

На шматочок сиру капніть пару крапель йоду. Зачекайте 5 хвилин. Якщо сир став:

  • синім або фіолетовим – в нього додали крохмаль,
  • жовтим або коричневим – продукт натуральний.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні