Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатКвартирне питання: чи можна виписати людину з житла без її згоди

Квартирне питання: чи можна виписати людину з житла без її згоди

Этот материал также доступен на русском языке
Що робити, якщо людина з вами не проживає, не сплачує за комунальні послуги, але прописана у вашій оселі? Чи можна її виписати?

Про строки проживання і права власника

Згідно з частиною 1 статті 319 Цивільного Кодексу (ЦК), власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Відповідно до статті 71 Житлового кодексу України, при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім’ї за ними зберігається житлове приміщення протягом шести місяців. Якщо наймач або члени його сім’ї були відсутні з поважних причин понад шість місяців, цей строк за заявою відсутнього може бути подовжено наймодавцем, а в разі спору – судом.

Тобто, за законом, ви можете виписати з вашого житла небажаних мешканців.

Складаємо позовну заяву

  • Для початку ви можете звернутися до міської ради або до ОСББ, щоб було складено акт непроживання мешканця у вашій квартирі постійно.
  • Обов’язково зверніться до місцевого суду з позовною заявою. В позовній заяві вкажіть «позов про визнання особи (вкажіть, кого потрібно виписати) такою, що втратила право на користування житлом». Той, кого ви бажаєте виписати з житла, буде вашим відповідачем.

В позовній заяві зазначте, на підставі чого ви набули права власності на вказану квартиру (будинок). З якого часу у вас проживав той, кого ви бажаєте виписати, чи сплачувала ця особа комунальні послуги. З яких підстав відповідач вам створює перешкоди та незручності в користуванні житлом і покладає на вас додатковий тягар з утримання цього майна.

Вкажіть, чи було дотримано порядок при вселенні людей до вашого житла, чи була при цьому згода на це всіх членів сімї, чи вели вони з вами спільне господарство, тривалість часу їх проживання.

Які документи знадобляться?

Документи до суду (подаються в копіях).

  1. Копія вашого паспорта.
  2. Документи на власність житла (ордер на проживання, договір купівлі-продажу).
  3. Технічний паспорт на квартиру.
  4. Довідка щодо місця проживання.
  5. Квитанція про оплату судового збору

!!! До суду направляєте дві позовні заяви і два комплекти документа в копіях – для суду та відповідача, суд самостійно надсилає документи відповідачу. Навіть якщо ваш відповідач виїхав за кордон і ви його місця проживання не знаєте, вказуйте ваше, і документи направляйте до суду в загальному порядку.

***

Таким чином, відсутність у проживаючої особи правовстановлюючого документа на житло позбавляє його можливості розпоряджатися вашим майном на власний розсуд. Тому вона не може проживати, скільки бажає, без вашої на це згоди.

Нагадаємо, ми розповідали, чим відрізняється прописка від реєстрації.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні