Статті

Консервація: чим ласуватимемо взимку – маленькі секрети вдалих заготовок

Раніше ми ділилися рецептами домашньої консервації.

Чому огірки стають м’якими?

Виявляється, головна помилка полягає в надто великій кількості часнику. Зрозуміло, зовсім без цього гострого овочу обійтися не вдасться, адже смак заготовок багато в чому залежить від того, чи є часник у рецепті. Але переборщувати з цим інгредієнтом точно не варто, адже саме він здатний зробити консервовані огірки м’якими. А якщо ви хочете надати огіркам додаткової пружності та хрускоту, додайте до інших інгредієнтів дубове листя.

Щоб компоти і варення були корисними

Всередині кісточок вишень, черешень, абрикосів, персиків міститься амігдалін, здатний перетворюватися в організмі на синильну кислоту, що діє як отрута. Синильна кислота, поза сумнівами, потрапляє у вже готовий консервований продукт. І ця отрута буде концентруватися в м’якоті все більше, поки варення або компот зберігатиметься. Тому краще для консервації використовувати ягоди без кісточок, роками не зберігати компоти і варення і не переварювати їх після декількох років зберігання. Мікроскопічні гриби цвілі отруюють організм, а боротися з ними марно.

Аспірин може зашкодити

Аспірин (ацетилсаліцилову кислоту) у банки з огірками або помідорами додають з доброю метою, щоб підвищити кислотність продукту і його схоронність. Але їй там не місце зовсім. Річ у тому, що саліцилати у великих дозах подразнюють шлунок, провокують алергічні реакції там, де їх зовсім не було. В соліннях заправляє балом кислота природна, молочна, а не саліцилова.

Чи є обов’язковою стерилізація

Дедалі частіше в інтернеті можна побачити рецепти консервування овочів без стерилізації. Це дуже небезпечний шлях. Навіщо стерилізувати окремо банки, а потім – банки з заготовками? Лише так в них знищуються усі шкідливі бактерії і мікроорганізми, які могли б зіпсувати смачний продукт і зробити його небезпечним.

Підготувала Світлана Комісаренко

Новое на сайте

  • Новини

Яловичі тефтелі в соусі: максимум смаку – мінімум клопоту

Коли немає часу на складні рецепти, ці тефтелі виручать - готуються швидко, виходять ситними та…

09/07/2025 18:59
  • Новини

Стало відомо, скільки українців живуть за межею бідності – нові дані Мінсоцполітики.

В Україні майже 9 мільйонів людей живуть за межею бідності, але державні програми підтримки охоплюють…

09/07/2025 17:58
  • Статті

Перехід на Пенсійний фонд: хто і як тепер отримуватиме соцдопомогу

З липня більшість видів допомог, які раніше оформлювали у відділах соцзахисту, тепер виплачуватиме Пенсійний фонд.…

09/07/2025 16:56
  • Новини

Помер Ігор Поклад: автор музики легендарних українських пісень

На 84-му році життя помер відомий український композитор Ігор Поклад. Його хіти «Ой, летіли дикі…

09/07/2025 16:05
  • Новини

Встигніть зібрати цибулю, інакше втратите частину урожаю: коли це потрібно зробити у 2025 році

Хочете, щоб ваша цибуля зберігалася довго? Дізнайтесь, як не проґавити ідеальний момент для збору врожаю.

09/07/2025 15:30
  • Новини

Пряний твердий сир своїми руками: ароматний делікатес зі спеціями та горіхами

Цей домашній сир має насичений смак і щільну текстуру, як у справжніх сироварів. А головне…

09/07/2025 15:00