Статті

Консервація: чим ласуватимемо взимку – маленькі секрети вдалих заготовок

Раніше ми ділилися рецептами домашньої консервації.

Чому огірки стають м’якими?

Виявляється, головна помилка полягає в надто великій кількості часнику. Зрозуміло, зовсім без цього гострого овочу обійтися не вдасться, адже смак заготовок багато в чому залежить від того, чи є часник у рецепті. Але переборщувати з цим інгредієнтом точно не варто, адже саме він здатний зробити консервовані огірки м’якими. А якщо ви хочете надати огіркам додаткової пружності та хрускоту, додайте до інших інгредієнтів дубове листя.

Щоб компоти і варення були корисними

Всередині кісточок вишень, черешень, абрикосів, персиків міститься амігдалін, здатний перетворюватися в організмі на синильну кислоту, що діє як отрута. Синильна кислота, поза сумнівами, потрапляє у вже готовий консервований продукт. І ця отрута буде концентруватися в м’якоті все більше, поки варення або компот зберігатиметься. Тому краще для консервації використовувати ягоди без кісточок, роками не зберігати компоти і варення і не переварювати їх після декількох років зберігання. Мікроскопічні гриби цвілі отруюють організм, а боротися з ними марно.

Аспірин може зашкодити

Аспірин (ацетилсаліцилову кислоту) у банки з огірками або помідорами додають з доброю метою, щоб підвищити кислотність продукту і його схоронність. Але їй там не місце зовсім. Річ у тому, що саліцилати у великих дозах подразнюють шлунок, провокують алергічні реакції там, де їх зовсім не було. В соліннях заправляє балом кислота природна, молочна, а не саліцилова.

Чи є обов’язковою стерилізація

Дедалі частіше в інтернеті можна побачити рецепти консервування овочів без стерилізації. Це дуже небезпечний шлях. Навіщо стерилізувати окремо банки, а потім – банки з заготовками? Лише так в них знищуються усі шкідливі бактерії і мікроорганізми, які могли б зіпсувати смачний продукт і зробити його небезпечним.

Підготувала Світлана Комісаренко

Новое на сайте

  • Статті

Як зробити теплицю своїми руками

Теплиця – це відмінний спосіб вирощування рослин, який дозволяє продовжити вегетаційний період і захистити рослини…

21/11/2024 23:55
  • Новини

Не проходьте повз: ця річкова риба просто на вагу золота – справжнє джерело вітамінів

Річкова риба посідає важливе місце у раціоні українців. Найперша її перевага в доступності у свіжому…

21/11/2024 23:25
  • Новини

Чи можна обприскувати орхідеї – кожен другий не знає точної відповіді

Орхідеї - улюблені рослини багатьох, але не всі квітникарі знають, чи можна обприскувати орхідеї, чи…

21/11/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на п’ятницю, 22 листопада

22 листопада на території України очікується сніг, вітер, місцями дощі. На сході та півдні без…

21/11/2024 22:15
  • Новини

Магнітні бурі на п’ятницю, 22 листопада 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

21/11/2024 21:33
  • Новини

Страви Різдвяного посту: галушки по-мисливськи – обсмажена цибуля і трохи часнику роблять їх неповторними

В останній місяць осені розпочинається Різдвяний піст. За новоюліанським календарем він триває з 15 листопада…

21/11/2024 20:38