Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаГрошіБракує грошей і ви вирішили піти в ломбард: як оформити угоду, щоб...

Бракує грошей і ви вирішили піти в ломбард: як оформити угоду, щоб не постраждати

Этот материал также доступен на русском языке
Коли ви звертаєтесь до ломбарду, ви повинні розуміти не лише те, що отримаєте гроші, але й усі умови кредитного договору, з яким обов’язково необхідно ознайомитися.

Яку річ можна закласти в ломбарді?

Відповідно до статті 1047 ЦК України, договір позики укладається у письмовій формі. На підтвердження укладання договору позики та його умов може бути представлено розписку позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому визначеної грошової суми або визначеної кількості речей.

Відповідно до статті 629 ЦК, договір є обов’язковим для виконання сторонами.

Як правило, надаючи документи і прочитавши договір, ви підтверджуєте багато умов і погоджуєтесь з ними. Один з важливих моментів будь-якого договору з ломбардом є те, що предмет застави є особистою приватною власністю, не перебуває під забороною (арештом), а також не перебуває у власності третіх осіб. Ці умови при здачі речі в ломбард є обов’язковими, інакше річ закладати в ломбард не можна, будь-які дії будуть визнані незаконними.

Якими є умови позики?

Як правило, за договором, крім суми наданого кредиту за закладену річ, стягуються витрати на страхування предмету застави, витрати на зберігання, відсотки за користування кредитом, сума штрафних санкцій, якщо невчасно кредит сплачено, сума неустойки за кожен день прострочення. Таким чином, усі ці нараховані суми обов’язково потрібно сплатити і визначитись, чи є вони для вас співмірними.

Важливо сплачувати кредит в ті дні, що зазначені договором

Згідно з частиною 2 статті 1050 ЦК, якщо за договором встановлено обов`язок позичальника повернути позику частинами, то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики.

Вимагайте довідку і сплачуйте вчасно

Ви маєте право, користуючись кредитом, вимагати довідку, де чітко визначено періоди нарахування відсотків за договором, визначити момент виникнення зобов’язання, встановити наявну та дійсну заборгованість. Завжди звіряйтесь щодо вашої оплати та нарахування інших штрафних санкцій.

Зверніть увагу, якщо ви не будете сплачувати кредит вчасно, ломбард, на підставі договору, може подати на вас до суду про стягнення суми за договором.

Згідно з частиною З статті 22 Цивільного кодексу України, збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі. Але якщо ви сплачуєте все вчасно, добропорядно, то в судовому засіданні ви можете надати квитанції щодо оплати вами кредитного договору.

!!! Якщо сталось так, що вашу річ без дозволу заклали у ломбарді, звертайтеся із заявою до поліції з тим, що сталась крадіжка. Вимагайте в поліції, щоб було внесено до ЄРДР відомості, які ви викладаєте в заяві.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні