Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаРізнеРозвінчуємо міфи, або Як нами маніпулюють

Розвінчуємо міфи, або Як нами маніпулюють

Этот материал также доступен на русском языке
Фейки та дезінформація - важлива складова російської агресії проти нашої країни. За допомогою брехні ворог намагається розхитати наш морально-психологічний стан. Тому кремлівська фабрика фейків постійно вигадує нові нісенітниці про стан справ в нашій державі.

МІФ №1. Україна експортує електроенергію до ЄС

Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час Конференції з відновлення України подякував українцям за електроенергію, яку вони надали для Євросоюзу. За його словами, це допомогло забезпечити енергетичну безпеку країн ЄС. Ця інформація прозвучала, як грім серед ясного неба, для українців, які по 6-10 годин на добу сидять без світла.

Спростування

Як підкреслюють в «Укренерго»,зі слів Шольца не випливає, що Україна постачає електроенергію до країн Європейського Союзу саме зараз. Хоча з 2022 року її надлишки продавали у сусідні країни Європи. Але у квітні 2024 року після масованих обстрілів об’єктів електроенергетики росіянами Україна остаточно припинила постачати електроенергію до ЄС.

Внаслідок терористичних атак пошкоджено всі великі теплові та гідроелектростанції. Їхні можливості виробляти електроенергію значно знизились, а потреби споживачів залишились на колишньому рівні.

Чи продає Україна електроенергію за кордон і скільки отримує з сусідніх країн, можна подивитися на офіційних сайтах «Укренерго», запевняють фахівці компанії. Разом з тим, споживачі, які не розбираються у питанні, помилково вважають експортом вітчизняного ресурсу за кордон фізичне явище незначних перетоків енергії з України в Румунію або Молдову. І російські Телеграм-канали цим маніпулюють.

МІФ №2. Відсутність контролю операцій з трансплантації призвела до зникнення тисяч українців

Російські Телеграм-канали поширюють інформацію, нібито операції з трансплантації органів не контролюються фінансовими службами України. Тобто ніхто точно не знає про походження біоматеріалів, які трансплантують. Підтвердженням активної роботи «чорних трансплантологів», запевняють пропагандисти, є 40 тисяч зниклих безвісти українців. 

Спростування

Насправді це брехня. Зникнення 40 тисяч людей не має зв’язку з нібито діяльністю «чорних трансплантологів» в Україні. Відсутність даних щодо великої кількості громадян пов’язана з тим, що Росія не надає інформації про військовополонених та цивільних заручників. Також до зниклих безвісти зараховують військових, загибель яких не вдалось підтвердити. 

З 2024 року держава повністю оплачує всі етапи лікування, пов’язані з трансплантацією органів. Але звільнення від оподаткування не означає втрату фінансового контролю. Це тільки спрощує доступ пацієнтів до медичних послуг.

Усі дані про пацієнтів та операції з трансплантації відображені в Українському реєстрі донорів. А він, своєю чергою, занесений до світового реєстру.

Вилучення органів для пересадки або виготовлення біоімплантатів – «неживих» донорських органів, які можна пересадити, щоб відновити, наприклад, шкіру або зір – у людей, які загинули під час бойових дій, заборонено.

МІФ №3. Українська влада довела свій народ до інсультів

Цього разу російські канали цитують міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка. Він повідомив, що інсульти під час війни «помолодшали» в Україні на 10-15 років. Це захворювання є другою за частотою причиною смертності і третьою причиною інвалідності у світі.

Спростування

Росіяни звинувачують у «помолодшанні» інсульту український уряд, який начебто «довів» своїх громадян до такого стану. Але це – неправда. Інсульт почав «молодшати» в усьому світі ще до 2022 року. Разом з тимв 2022-2024 роках злочини РФ проти українців стали причинами стресів, які виникли внаслідок війни. А стреси – можуть спричинити інсульт. Водночас війна нерідко впливає на те, що людина забуває про загрозу інсульту – не відвідує лікаря, не слідкує за тиском, прийомом ліків.

Проблема «помолодшання» інсульту зачіпає не лише нашу країну. Зокрема росіяни замовчують, що в їхній країні ця хвороба також «помолодшала». І навіть більше, ніж в Україні.

Російські експерти кажуть, що інсульт «помолодшав» у РФ на 20 років через погане ставлення росіян до свого здоров’я. Згідно з останніми даними,на 100 тисяч населення РФ припадало 129 смертей від інсульту, в Україні — 104. Але російські пропагандисти ігнорують це й натомість обговорюють проблеми України.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні