Субота, 6 Липня, 2024
ГоловнаСпоживачБудинок в аварійному стані: хто повинен виконувати ремонт в багатоповерхівці

Будинок в аварійному стані: хто повинен виконувати ремонт в багатоповерхівці

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції звернулася ветеран праці Світлана Курочкіна з міста Миколаєва, яка розповіла, що її будинок збудовано в 1930 році, квартира віддалена від усіх комунікацій.

Перед приватизацією квартир повинні були зробити ремонт в будинку, і не зробили. А комірне нараховує ремонт усіх внутрішньодомових систем. Дописувачка щомісяця сплачує від 110 до 220 гривень, а отримує лише прибирання двору.

Окрім того, вже три роки є проблема з туалетом в будинку. Він потребує ремонту, але коли вона зверталася до департаменту ЖКГ, їй відмовляли у ремонті.

Якщо квартира приватизована, що має робити власник?

За приписами ст. 360 Цивільного Кодексу України, співвласник, відповідно до своєї частки у праві спільної власності, зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними зі спільним майном.

Таким чином, якщо наша дописувачка є власницею, її безпосередній обов’язок – утримання майна в будинку.

Відповідно до ч.1 ст.7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (редакція від 10.11.2023):

  • кожен співвласник несе зобов’язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Таким чином, проблеми будинку є спільними для тих, хто там проживає.

Важливо також враховувати, чи обговорювалися проблеми будинку з іншими мешканцями, і які були прийняті спільні рішення? Чи були колективні звернення (або особисто від дописувачки) до міської ради, виконавчого комітету міської ради, департаменту житлово-комунального господарства? І які надано ними письмові відповіді, чи оскаржені ці відповіді в судовому порядку?

Якщо будинок аварійний

Якщо будинок в аварійному стані, перш за все, ви (або спільно з вашими сусідами) повинні письмово звернутися до міської ради з заявою, щоб було проведено обстеження технічного стану житлового будинку та складено акт.

Добре, якщо до заяви будуть додані фото усіх ваших комунікацій, звернення інших мешканців цього будинку, листи за минулі роки, якщо проблему не було вирішено.

Ви можете в заяві вказати також необхідність обстеження будинку (квартири) із залученням фахівців проектних і науково-дослідних організацій та органів і закладів санітарно-епідеміологічної служби.

Комісія повинна обстежити стан житлового будинку (квартири) з метою встановлення його відповідності санітарним і технічним вимогам.

Влада повинна діяти в межах бюджетних програм

Якщо ваш будинок буде визнано аварійним, відповідно до вимог ст. 112 Житлового Кодексу України, якщо будинок (житлове приміщення) загрожує обвалом, громадянам, яких виселяють з цього будинку (житлового приміщення), інше благоустроєне житлове приміщення залежно від належності будинку надається виконавчим комітетом місцевої ради або державною, кооперативною або іншим громадським об’єднанням, а в разі неможливості надання житлового приміщення цією організацією – виконавчим комітетом місцевої ради.

Що робити з вуличним туалетом?

Якщо ваш туалет на вулиці, ви повинні зазначити, чи передбачалася реконструкція комунікацій та каналізації у вашому будинку, і чому зараз у вас такі незручності. Вимагайте у міської ради, щоб вона ухвалила рішення про вжиття невідкладних заходів з аварійного ремонту каналізаційної системи вашого будинку.

Питання очищення каналізації на законодавчому рівні врегульовано Правилами утримання житлових будинків та прибудинкових територій, які затверджені наказом від 17.05.2005 № 76 Держжитлокомунгоспу України (далі — Правила). Тобто це обов’язок виконавця комунальних послуг.

Хто має ремонтувати будинок?

Якщо ви вважаєте, що ваш будинок повинна ремонтувати міська рада за свій рахунок, але вам відмовляють, ви можете звернутися до суду. Відповідачами у справі можете обрати міську раду, виконавчий комітет міської ради, департамент житлово-комунального господарства міської ради, до яких ви зверталися, отримали відмови, і в позовній заяві зобов’язати міську раду (та інші органи) включити ваш житловий будинок (або квартиру) в перелік будинків (квартир), на яких заплановано виконання капітального ремонту за рахунок коштів місцевого бюджету.

ЩОДО ПІЛЬГ. Ви посилаєтеся на те, що маєте статус ветерана праці. Згідно зі статтею 7 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», пільги щодо ремонту будинку, окремих приміщень цим законом не передбачено. Інші ваші життєві досягнення також не передбачають пільг у вирішенні вашого житлового питання.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні