Неділя, 30 Червня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЩо робити, якщо не згодні з групою інвалідності, яку визначила комісія –...

Що робити, якщо не згодні з групою інвалідності, яку визначила комісія – рекомендації юриста

Этот материал также доступен на русском языке
 До редакції звернувся Петро Кравець. Він повідомив, що є інвалідом 2-ї групи загального захворювання. Читач скаржиться на те, що його група інвалідності не дає права на певну довідку за станом здоров’я, яку мають право отримати інваліди 1-ї групи.

Запитує, якщо він хворіє, чи правильно йому визначили групу, і хоче розібратися в цьому питанні.

Як мають проводити обстеження?

Відповідно до Наказу МОЗ № 561*, пункт 1.4, медико-соціальна експертиза (МСЕК) проводиться після повного медичного обстеження, здійснення необхідних досліджень, оцінювання соціальних потреб інваліда, визначення реабілітації за наявності даних, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм або вродженими вадами, які спричиняють обмеження життєдіяльності.

Таким чином, відповідно до цього наказу, вас було комплексно обстежено і надано рекомендації за станом вашого здоров’я та висновок щодо групи інвалідності.

Статтею 31 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» (редакція від 04.05.2024), залежно від ступеня втрати працездатності, визначено три групи інвалідності.

Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який встановлюється інвалідність, визначаються органом медико-соціальної експертизи згідно із законодавством.

Чи можна оскаржити?

Органи Пенсійного фонду та застрахована особа мають право в установленому законом порядку оскаржити рішення органів медико-соціальної експертизи.

Відповідно до пункту 23 Постанови КМУ «Питання медико-соціальної експертизи» №1317 від 03.12.2009, у разі незгоди з рішенням районної, міжрайонної, міської комісії особа з інвалідністю має право подати протягом місяця після одержання висновку комісії письмову заяву до обласної або міської комісій або до комісії, в якій вона проходила огляд, або до відповідного управління охорони здоров’я.

Комісія, що проводила огляд, або управління охорони здоров’я надсилає у триденний строк після надходження відповідного запиту всі наявні документи на розгляд Кримської республіканської, обласної, центральної міської комісії. Після цього протягом місяця з дня подання зазначених документів комісія проводить повторний огляд заявника і ухвалює відповідне рішення.

!!! Ви повинні знати, що чинним законодавством не передбачено віднесення до компетенції суду оцінки рішень МСЕК по суті медичних висновків.

Якщо вирішили йти до суду

При оскарженні дії посадових осіб МСЕК перевірці підлягає дотримання порядку проведення, дотримання самої процедури.

Щоб підготуватися до суду, ви можете звернутися до центрів надання правової допомоги за місцем проживання. Працівники центру нададуть консультацію, вивчать документи і допоможуть скласти позовну заяву. В судовому порядку ви можете в заяві просити визнати дії посадових осіб МСЕК неправомірними і стягнути матеріальну та моральну шкоду.

На яку доплату можна розраховувати?

Відповідно до пункту 8 Постанови КМУ № 261**, соціальна допомога встановлюється виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, у такому розмірі: 80 відсотків – особам з інвалідністю II групи.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Наказ МОЗ «Про затвердження Інструкції про встановлення груп інвалідності» № 561 від 05.09.2011.

**Постанова КМУ «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд» № 261 від 02.04.2005 (редакція від 16.11.2023).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні