П’ятниця, 28 Червня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяКухня світу: що таке фалафель і як його приготувати вдома

Кухня світу: що таке фалафель і як його приготувати вдома

Этот материал также доступен на русском языке
12 червня відзначають Міжнародний день фалафеля. Це дуже давня страва близькосхідної кухні, що являє собою смажені на олії кульки з меленого нуту.

Фалафель* готують із бобів, які багаті на білки, тому страва популярна серед вегетаріанців і тих, хто дотримується посту. Подають фалафель з соусом, овочами, часто кладуть у піту** або загортають у лаваш.

Спробуйте приготувати фалафель для своєї родини. Ця поживна страва урізноманітнить меню і доповнить раціон білкової їжі.

Фалафель з нуту

Інгредієнти

Сушений нут – 400 грамів, сода – 0,5 чайної ложки, петрушка – 0,5 пучка, кріп – 0,5 пучка, кінза – 0,5 пучка, цибуля – 1 штука (маленька), часник – 3 зубчики, мелені спеції (чорний перець, кмин, коріандр, перець чілі) – за смаком, сіль – 1 чайна ложка, розпушувач – 1 чайна ложка, кунжут – 2 столові ложки.

Приготовление

  • Сухий нут залийте 500-550 мілілітрами води, додайте соди.
  • Залиште набухати в холодильнику на 18 годин.
  • Потім злийте воду і просушіть боби.
  • До нуту додайте листя петрушки, кропу та кінзи, нарізані цибулю та часник, усі спеції та сіль.
  • Перемішайте і перебийте в комбайні або занурювальним блендером до однорідності.
  • Підготовлену масу перекладіть у контейнер і залиште в холодильнику щонайменше на 1 годину.
  • Перед смаженням додайте розпушувач і підсмажене насіння кунжуту.
  • Сформуйте невеликі кульки, змочуючи руки у воді.
  • Посмажте фалафель у розігрітій олії до хрумкої золотистої скоринки.

 Кулінар Євген Клопотенко рекомендує використовувати для фалафеля лише сушений нут. Консервований або варений не дасть потрібної текстури.

Корисні поради

  • Страва виходить досить гострою. Якщо хочете отримати ніжніший смак, зменште кількість спецій.

  • Найкраще фалафель смакуватиме з овочевим або сметанним соусом.

  • Готові кульки можна покласти у піту разом з листям салату, овочами та соусом.

  • Замінивши м’ясо на фалафель, можна приготувати пісну шаурму.

*В слові фалафель наголос падає на другий склад.

**Домашня піта на сковороді

Піта – круглий, плоский пісний хліб, дуже популярний на узбережжі Середземного моря і в країнах Близького Сходу. При випіканні у середині коржа утворюється «кишенька», яку можна відкрити, надрізавши край піти ножем. Ось в цю кишеньку і кладуть фалафель.

Інгредієнти

Борошно – 300 грамів, вода – 150 мілілітрів, сіль – 0,5 чайної ложки, олія – 1 столова ложка.

Приготування

  • У миску просійте борошно. Додайте сіль, олію і дуже гарячу воду (приблизно 80 градусів).
  • Замісіть тісто: спочатку ложкою, потім руками. Покладіть тісто в поліетиленовий пакет і залиште відпочити протягом 20 хвилин.
  • Поділіть тісто на 6-8 частин, зробіть з кожної кульку. Розкачайте кожну кульку в тонкий млинець правильної круглої форми.
  • Покладіть млинець смажитися на гарячій сковорідці на великому вогні. Щойно почнуть надуватися перші бульбашки – перевертайте на другий бік. Таку процедуру повторюйте кілька разів, доки піта повністю не надується.

Корисні поради

  • Якщо хочете отримати м’які, а не хрумкі піти, після смаження скропіть їх невеликою кількістю води і накрийте поліетиленовим пакетом.

  • Після охолодження зріжте гострим ножем один край піти, щоб відкрити «кишеню» і покласти начинку.

  • Готові піти можуть зберігатися в поліетиленовому пакеті в холодильнику одну добу.

Влітку кишеньку піти можна начинити будь-якими овочами і зеленню. А додавши шматок м’яса або птиці, отримаєте чудову заміну традиційним бутербродам.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні