Понеділок, 1 Липня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіМобілізація по-новому: коли повістка вважається врученою

Мобілізація по-новому: коли повістка вважається врученою

Этот материал также доступен на русском языке
Ми продовжуємо аналізувати новий закон про мобілізацію. І сьогодні ми зупинимося на змінах в правилах вручення повісток.

Крім нового закону про мобілізацію, ще була ухвалена і постанова Кабінету Міністрів №560. Нею був затверджений Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації на особливий період. Ці нормативні документи суттєво змінюють правила вручення повісток. Зупинимося на кількох важливих аспектах.

Хто може вручати повістки?

Як і раніше, повістки вручають, насамперед, представники ТЦК (територіальних центрів комплектування-військкомати). Тепер такий обов’язок є і у органів місцевого самоврядування, і у керівників практично всіх підприємств, установ, організацій, і управителів багатоквартирних будинків.

Начальники ТЦК видають розпорядження про проведення заходів оповіщення, і такі розпорядження разом з повістками передаються до відповідних закладів. Керівник закладу, який отримав таке розпорядження, зобов’язаний організувати роздачу повісток усім своїм військовозобов’язаним працівникам. Тобто новий обов’язок покладено на всіх роботодавців, якщо вони отримають відповідне завдання від місцевого ТЦК.

 Якщо повістку кинули в поштову скриньку

Нове законодавство відтепер дозволяє розсилати повістки поштою. Є у зазначених нормативних документах і натяк на можливість формувати і розсилати повістки в електронному вигляді. Але офіційно це поки що не визнається.

Отже, якщо людина не оновить свої військово-облікові дані до 16 липня, то ТЦК матиме право надіслати такій людині повістку рекомендованим листом за місцем реєстрації або задекларованого проживання. Оскільки лист рекомендований, то поштар не має права просто кинути його у поштову скриньку.

Але найцікавіше інше – якщо повістку надсилають поштою, то вона вважатиметься врученою, навіть якщо поштар зробить відмітку, що приніс вам листа, а вас не було вдома, навіть якщо ви взагалі за цією адресою не проживаєте. В такому разі людину можуть оголосити в розшук, заочно накласти штраф або позбавити права керувати транспортним засобом.

Якщо військовозобов’язаний змінив місце проживання

Ще старим законодавством було передбачено, що військовозобов’язаний має неодмінно повідомляти до військкомату про свій переїзд і ставати на військовий облік за новим місцем проживання. Нові ж правила передбачають, що у семиденний строк необхідно особисто повідомляти в ТЦК не лише про зміну місця проживання, а і взагалі про будь-які зміни персональних даних, зокрема: про зміну номера телефону, адреси електронної пошти, місця роботи або навчання тощо.

 Що буде, якщо відмовитися від повістки?

У разі відмови від отримання повістки складається акт, і це прирівнюється до адміністративного правопорушення. Поліція одразу може доставити таку людину до ТЦК для складання відповідного протоколу. Тоді постає питання про отримання штрафу від 17 тисяч до 25,5 тисячі гривень.

Але це не звільняє людину від обов’язку служити. За новим законодавством виходить замкнене коло. Адже якщо відмовився від повістки, то вона все одно вважається врученою, тобто людина поінформована про її наявність. А відверте ухиляння від військової служби – це вже кримінальна відповідальність, що карається терміном від трьох до п’яти років. Тут вже або підписувати повістку і йти на медогляд або справа врешті-решт дійде до суду.

Хоча в законі чітко не зазначено, що саме вважається ухиленням від призову. Зазвичай, до кримінальної відповідальності притягують тих, хто отримав першу повістку, пройшов медогляд, визнаний придатним, а потім вже по бойовій повістці не з’явився на збірний пункт.

Раніше ми писали про мобілізацію в Україні: хто має оновити свої дані, а для кого в цьому немає потреби

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні