Четвер, 4 Липня, 2024
ГоловнаПільгиПільги пенсіонерам за віком: яку безкоштовну допомогу можна отримати при зверненні до...

Пільги пенсіонерам за віком: яку безкоштовну допомогу можна отримати при зверненні до суду

Этот материал также доступен на русском языке
Чинне законодавство передбачено низку пільг, якими можуть скористатися пенсіонери за віком. Однак ми не завжди знаємо про свої права та наявні можливості.

Ми вже розповідали про пільги для пенсіонерів за віком

Безоплатна допомога при зверненні до суду

Відповідно до статті 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» (редакція від 03.08.2023), право на безоплатну вторинну правничу допомогу (представництво інтересів людини в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, допомога при складенні документів для звернення до суду) мають:

  • повнолітні особи, якщо їх середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму (3 028 грн. х 2 = 6 056 грн.);

  • особи з інвалідністю, які отримують пенсію або державну соціальну допомогу, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для працездатної особи;

  • особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, та особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань.

Відповідно до частини 4 цієї статті, отримати таку допомогу можна не більше шести разів протягом бюджетного періоду і одночасно не більше ніж за шістьма рішеннями про надання безоплатної вторинної правничої допомоги.

Надають таку допомогу юристи і адвокати центрів безоплатної правової допомоги. Єдиний номер контакт-центру системи безоплатної правової допомоги – 0 (800) 213-103 (цілодобово і безкоштовно в межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні